En rätt MAF-fig 70-åring

Sveriges näst äldsta arkitektbyrå finns i Luleå och fyller 70.Rätt MAFfigt - eller hur?- Det tyder på att någonting gjorts bra under alla år som gått, säger Mats Jakobsson, arkitekt och vd på MAF.

Rättscentrum i Luleå stod klart 1977 och "förärades" med grävskopepriset. Projektet var ett "omöjligt uppdrag" enligt MAF:s vd Mats Jakobsson.FOTO: Bengt-Åke Persson

Rättscentrum i Luleå stod klart 1977 och "förärades" med grävskopepriset. Projektet var ett "omöjligt uppdrag" enligt MAF:s vd Mats Jakobsson.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-10-01 06:00
MAF har under åren satt sin prägel inte bara på Luleå utan på hela Norrbotten. Under senare år har också uppdragen utomlands blivit fler. Byrån har cirka 300 uppdrag om året.
- Säg att vi i genomsnitt haft 150 jobb om året i 70 år så blir det ganska många.
Det är bara byrån Tengboms i Stockholm (som ritade Stockholms konserthus 1919) som är äldre.
Vad beror det på att ni har funnits så länge?
- Det sker ju uppköp och sammanslagningar. Sedan är det många arkitektkontor som är ägda av grundaren och som går i graven av grundaren. När man har etablerat sig så brukar man starta eget. Vi har 21 delägare som känner sig som egna företagare inom väggarna.
Många av det som MAF ritat är välkända landmärken, andra mera "vardagliga" fastigheter.
- Vi har ju det vi kallar bemärkelsejobb. Fast annars är det både falukorv och oxfilé. En del jobb är inte lika glamourösa som andra.
Explosion
Också i Malmfälten har MAF uppdrag.
- Vi ska rita en ny skola i Kiruna efter den som brann och vi har fortlöpande mycket jobb i Gällivare på grund av stadsomvandlingen.Vi har också turistprojekt i Gällivare och på Dundret.
Under 2000-talet har MAF fått allt mer uppdrag utanför Norrbotten.
- Det har exploderat. Tidigare sa vi att vi skulle ha tre jobb utanför länet om året , nu tycker vi att det är dåligt om vi inte har tre jobb utanför landet.
Omdebatterat
Mats Jakobsson tror att en del i framgången för byrån ligger i arvet från de tidigare ägarna.
- Lennart (Aelxis) och Bertil (Mattsson) var generösa med att dela med sig. De anställda fick stort ansvar från början. Under åren har det varit litenpersonalomsättning.
Under 70-talet fick MAF uppdrag åt bland annat Högskolan men också ett synnerligen omdebatterat projekt på sin tid; Rättscentrum i Luleå. Debattens vågor gick höga och väldigt många tyckte till om det "gräsligt, fula", huset. För det prisades MAF och Lennart Alexis med det föga smickrande grävskopepriset.
- Lennart fick grävskopepriset. Det hade hans ganska roligt åt och förvarade den på kontoret, grävskopan i en glasmonter.
Fast handen på hjärtat - speciellt snyggt blev det inte?
- Problemet är att det är för helvete mycket hus på den lilla tomten men det var ju det uppdrag han fick. Rättscentrum var helt enkelt ett hopplöst uppdrag.
Fakta MAF Arkitektbyrå
MAF är årsbarn med utbrottet av andra världskriget. Bertil Mattsson, biträdande länsarkitekt, startade eget i Luleå 1939. Ett av de första jobben var funkishuset i Fritz Olsson-kvarteret, det som bland annat inrymmer Bellis blomsterhandel.
Under åren har MAF ritat en rad kända och mindre kända byggnader i Luleå, Norrbotten, Sverige och utomlands.
Under 50-talet rekryterades Lennart Alexis och Bertil Franklin till byrån som fick namnet MAF efter initialerna av de tre efternamnen.
Det innebar också en etablering av Bertil Mattsson och Lennart Alexis som "stadsarkitekter" i Övertorneå och Kalix.
I Luleå ritade byrån kyrkorna på Mjölkudden och Örnäset men också kyrkan i Murjek.
Funkishus på Smedjegatan är också MAF:s verk liksom huset där gamla Sjögrens Café som nu är restaurangen Baan Thai.
Tingshuset i Tärendö (!) ritades på 50-talet.
Under 70-talet gjorde MAF en rad uppdrag åt försvaret och landstinget. K 4 i Arvidsjaur är ett sådant exempel, vårdhögskolan i Boden ett annat.
1992 fick MAF Träpriset för Vuollerim 6000.
2003 fick MAF Stora byggpriset för svenska ambassadresidenset i Santiago i Chile.
Det ritades av Josefina Nordmark.
2006 fick MAF över Norrlands arkitekturpris för Sverige-Finska Folkhögskolan i Haparanda.
Den nya gallerian i Kalix bär också MAF:s stämpel och planerna på den nya fastigheten på gamla Folkets hustomten, "Folkets Energihus", ligger i startgroparna.
Nya utländska uppdrag väntar också, bland annat i nordnorska Hammerfest där en energiby för mer kontor ska byggas.
MAF är ett personalägt företag sedan 1970-talet med 21 delägare.
MAF har cirka 30 anställda.
MAF firar med fyra föreläsningar i dag på eftermiddagen och därefter mingel, mat och musik på Stadshotellet.
peter LUndgren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om