En räddare i nöden

- För mig är det närmast lag på att hjälpa behövande, säger Berndt Williamsson.Han får veckans ros för att han hjälpte familjen Tjärnberg som drabbades av olyckor på isen utanför Hagaviken.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-04-22 06:00
Familjen Tjärnberg består av Magnus och Åsa, tvillingarna Simon och Victor, 9 år och Ebba, 4 år.
En fin marssöndag tog de skotern ut på isen utanför Hagaviken för pimpelfiske och korvgrillning. Magnus föräldrar Berit och Bertil Tjärnberg hade åkt ut på skidor i förväg.
- När vi kom fram så visade det sig att mamma hade ramlat och slagit höften så illa att hon bara hjälpligt kunde sitta på ryggsäcksstolen. Jag lämnade Åsa och barnen och packningen på isen för att skjutsa mamma och pappa in till land för vidare färd till läkare. Vi hade pulka efter skotern, säger Magnus Tjärnberg.
Tvekade inte
Under färden började skotern låta konstigt. Väl framme på land upptäckte Magnus att all kylarvätska hade runnit ut.
- Ambulansen kom på en kvart men där stod jag och kunde inte komma tillbaka till min familj på isen. Det var då Berndt Williamsson dök upp. Jag frågade om han kunde hjälpa mig. Han tvekade inte en sekund. Vi åkte ut på isen med hans skoter och vår kälke och sedan körde han hem oss, säger Magnus Tjärnberg.
Det visade sig sedan att Berit Tjärnberg hade skadat höger höft så illa att hon behövde både ny höftled och ny höftkula. Hon blev liggande på Sunderby sjukhus i en vecka. Men nu är hon på bättringsvägen. Skotern är också hel igen.
- Dessvärre verkar skotersäsongen vara slut nu. När mamma ramlade var isen stenhård. Nu är det för mjukt, säger Magnus Tjärnberg.
NSD sammanför familjen Tjärnberg och deras hjälpare Berndt Willimsson för en Veckans ros-bild. Det blir i Berndts hem på Bredviken. Han bullar upp till fika och vi beundrar hans helrenoverade fantastiska hem.
- Jag är pensionär och har jobbat på huset i tre år, säger han.
En överraskning
Tjärnbergs är glada över att få ytterligare ett tillfälle att tacka Berndt Williamsson för hjälpen. Denne har å sin sida en överraskning i beredskap till Ebba.
- De här ska du få. Våra barnbarn är så stora nu, säger han och överräcker en hög med barnböcker till fyraåringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om