En promenadseger för Norrbotten

Hjärtvården i Norrbotten har gjort stora framsteg på mindre än 20 år.
Jämfört med 1997 dör 600 norrbottningar färre varje år i hjärtinfarkt och stroke.
Men allt är inte rosenrött.

År 2007 dog ungefär 200 norrbottningar färre i hjärtinfarkt än 1997. Nya siffror kommer under 2014. Troligen blir det ytterligare cirka 100 norrbottningars liv per år som räddats. Observera att statistiken gäller både Norrbotten och Västerbotten, och att siffrorna för 2014 inte är framtagna ännu utan det är en prognos.

År 2007 dog ungefär 200 norrbottningar färre i hjärtinfarkt än 1997. Nya siffror kommer under 2014. Troligen blir det ytterligare cirka 100 norrbottningars liv per år som räddats. Observera att statistiken gäller både Norrbotten och Västerbotten, och att siffrorna för 2014 inte är framtagna ännu utan det är en prognos.

Foto:

LULEÅ2014-03-10 08:33

Den unika Monica-undersökningen genomförs för sjunde gången i år i Norrbotten och Västerbotten.

Forskningsstudien som till stor del inriktar sig på kartläggning av hjärt- och kärlsjukdomar har gett läkarvården värdefull fakta och blivit ett viktigt verktyg i kampen mot hjärtsjukdomar.

– När studien inleddes 1986 hade Norrbotten högst dödlighet i landet i hjärtinfarkt och stroke. Nu har vi vänt på den utvecklingen. Norrbotten närmar sig rikssnittet, säger Mats Eliasson, överläkare vid Sunderby sjukhus och professor i medicin.

Eliasson har jobbat i länet sedan början av 1980-talet och följt utvecklingen på nära håll.

– Mellan åren 1997 och 2007 blev det i runda tal 200 norrbottningar färre som avled i hjärtinfarkt och lika många färre som avled i stroke.

Den goda utvecklingen har fortsatt.

– Jag gissar att det nu är ytterligare 100 färre som avlider i hjärtinfarkt och 100 färre i stroke.

Totalt är det alltså 600 norrbottningars liv som räddas varje år jämfört med 1997.

Den viktigaste faktorn är den förebyggande verksamheten. Större medvetenhet har gett bättre levnadsvanor.

– Minskat intag av mättade fetter har gett lägre kolesterolvärden. Mer fysisk aktivitet i riskgrupperna. Samt inte minst att rökningen minskat. Det är en framgångssaga av guds nåde. Folk vill gärna tro att man räddar liv inne på sjukhusen men det är hur man lever som spelar störst roll. Jag uppskattar att det ligger bakom drygt hälften av alla liv som räddas.

Resten då?

Bättre sjukvård, forskning, utbildning och nya projekt om hjärtstopp – och nu har också Sunderbyn invigt sin nya hjärtavdelning.

– Vi har blivit bättre på att ballongspränga. Och vi har blivit bättre på att ge behandling så att man inte får en ny hjärtinfarkt eller stroke. Det är givetvis viktigt att vi nu fått en modern och väl fungerande verksamhet för kärlsprängning och kärlröntgen.

Mats Eliasson vill också framhålla projekt som drivs med inriktning på hjärt- och lungräddning (HLR) i samband med hjärtstopp.

– Bland annat finns ett projekt där folk som utbildat sig i HLR får ett sms-larm när en situation uppstått i deras närhet. Det är testat i Stockholm med stor framgång.

Men det finns också stora svårigheter kvar inom hjärtsjukvården – främst ute i länet.

– Primärvården är utsatt för bristande bemanning och kontinuitet. Vi kan inte ge bra stöd åt patienter med högt blodtryck, diabetes och höga kolesterolvärden, som behöver extra hjälp och återkoppling för att klara att lägga om livsstil. Tyvärr har den här biten försämrats de senaste åren. Vi har duktiga läkare, men de är för få. Och en alltför stor andel är stafettläkare eller inga läkare alls.

Mats Eliasson ser också ett mörkt moln i form av de nya rönen som kommit med dieterna LCHF och Atkins.

– Bland annat säger man att det inte är något problem med fet mat. Vi står avvaktande till det. Den nya Monica-undersökningen kommer ge oss svar på om kolesterolvärdet fortsätter att sjunka. Därför är det så viktigt att alla som kallas i Norrbotten och Västerbotten verkligen kommer.

FAKTA Framgångarna i hjärtvården

4 Monicastudien.

Statistiken som bygger på undersökning av befolkningen ända från 1986 ger stora kunskaper och är unik i världen.

4 Förebyggande verksamhet.

Sundare levnadsvanor (mindre intag av mättade fetter, mindre rökning, mer fysisk aktivitet) är den enskilt viktigaste faktorn. Även kontroll och behandling av högt blodtryck har förbättrats.

4 Bättre behandling på sjukhus.

Sjukvården har blivit bättre på att exempelvis ballongspränga och ge propplösande mediciner.

4 Ny hjärtavdelning.

Sunderby sjukhus har numera en toppmodern utrustning.

4 Forskning om hjärtstopp.

En ny doktorsavhandling har exempelvis nyligen presenterats.

4 Utbildning och nya projekt.

Utbildning i hjärt- och lungräddning genomförs i hela Norrbotten. Flera projekt för att förbättra folkhälsan och utöka beredskapen vid hjärtstopp pågår. Räddningstjänsten understöder numera ambulansen när det finns behov vid utryckningar. Allt fler hjärtstartare placeras ut. Allt fler norrbottningar kallas till hälsosamtal

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om