En överförmyndare för flera kommuner
Små kommuner bör gå samman om en gemensam överförmyndare.- Då blir överförmyndarna bättre med en bredare och djupare kompetens, säger Siv Palmgren, ordförande för föreningen Sveriges överförmyndare som håller studiedagar i Luleå.
Siv Palmgren är ordförande för 800 av landets överförmyndare. Hon är ensam överförmyndare i Hallsberg och har ett förflutet som landstingsråd och kommunalråd.FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Föreningens ordförande Siv Palmgren från Hallsberg, ensam överförmyndare i sin kommun och med förflutet som kommunalråd och landstingsråd, ser gärna att överförmyndarna blir färre.
- I små kommuner är det vanligast att det finns en ensam överförmyndare och en ersättare. Många har inte någon tjänsteman till hjälp utan gör allt arbete själva.
Inte för att spara pengar
Föreningen vill att de små kommunerna går samman om en *
gemensam överförmyndarverksamhet som då kan bli en hel nämnd och få tjänstemannaresurser.
- Man sparar inga pengar på det, men verksamheten blir bättre. Det blir möjligt att ha en bredare och djupare kompetens, säger Siv Palmgren.
I Norrbotten finns det många små kommuner som kunde samsas om en gemensam förmyndare.
Kanske en gemensam överförmyndare för östra Norrbottens kommuner och i Arvidsjaur
/Arjeplog.
Kommunallagen ger numera möjlighet till gemensamma överförmyndare.
- Men det är en politisk fråga om kommuner ska gå samman och då har många kommuner svårt med det, säger Siv Palmgren.
Statistiklöst
Landets överförmyndarverksamhet är en statistiklös verksamhet. Ingen vet hur många som får hjälp av gode män eller andra ställföreträdare, om verksamheten ökar eller minskar.
Ingen vet heller hur mycket pengar hos huvudmännen som överförmyndarna har uppsikt över.
- Vi har tre gånger skrivit regeringen om att vi måste får fram officiell statistik för verksamheten. Vi har inte fått något svar.
100 000 huvudmän?
Det enda som finns är uppskattningar.
- År 2006 pratades det om 88 000 huvudmän. I dag är uppskattningen 100 000. År 2006 var gissningen att huvudmännen hos överförmyndarna hade 17,5 miljarder kronor. Då skulle det vara mera i dag om huvudmännen är fler, säger Siv Palmgren.
Så här förklarar hon varför hon ägnat tolv år åt överförmyndaruppdraget i sin kommun:
- Det handlar om att ge stöd till de svagaste i samhället som behöver hjälp. Vi gör det frivilligt, som lekmän.
De ideellt arbetande överförmyndarna är inte nöjda med länsstyrelsens tillsynsmyndighet.
- Länsstyrelsen ska kontrollera så lagen följs, men deras nya utvidgade uppdrag är att också hjälpa kommunerna. Det uppdraget är tydligt men det fungerar mycket olika mellan länen.
Studiedagarna innehåller en rad seminarier. Ett av dessa har rubriken "Tillsyn och granskning - hur fångar man de fula fiskarna". En av föredragshållarna i det ämnet är Mona Ejnestrand, länsassessor vid länsstyrelsen i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!