Över hälften av sjuksköterskorna från lungavdelningen på Sunderby sjukhus har sagt upp sig. De orkar inte längre med den pressade situationen när ledningen slog ihop lung- och infektionsavdelningen.
– Patientsäkerheten kan vara i fara och det kan leda till en samvetsstress för personalen, sa Gunilla Forstén, styrelseledamot i avdelningsstyrelsen, Vårdförbundet Norrbotten tidigare i veckan.
Med stöd av Sveriges kommuner och landsting arbetar regioner och landsting nu för att inte vara oberoende av inhyrd personal från och med 1 januari 2019. Region Norrbotten är bland de sista att sätta stopp för bemanningssjuksköterskor och på styrelsemötet i juni bestämde regionstyrelsen att från och med den 1 oktober i år kommer de inte längre ta hjälp av inhyrda sjuksköterskor med grundutbildning.
Att det sedan har lett till att över hälften av de anställda sjuksköterskorna från lungavdelningen på Sunderbyn sagt upp sig är olyckligt och beklagligt, säger Glenn Berggård (V), regionråd fram till årsskiftet.
– Ibland blir det tufft ett tag innan det blir bättre. Men någonstans måste det ju bli en vägs ände för stafettlösningar, säger han.
Enligt Berggård har Länssjukvården grundutbildade bemanningssköterskor på de fem sjukhusen. Det är cirka 20 olika sjuksköterskor vars insatser motsvarar åtta heltidsanställdas jobb.
– Det har blivit en osund spotmarknad för inhyrd personal.
Det finns över 2000 anställda sjuksköterskor i regionen och verksamhetscheferna kämpar ständigt med rekryteringen av ny personal. Men när personalen säger upp sig blir det fler hål att fylla.
– Då behöver vi både rekrytera för de som sagt upp sig och de som varit inhyrda. Vi måste sätta ner foten och kan inte grundbemanna med inhyrd personal.
– Det är inte fel på den enskildes kompetens och kunskap utan det är ju kompetenta sjuksköterskor som hyrs in men de bidrar inte till utveckling på samma sätt. Vi vill ha en kontinuitet bland våra anställda.
Nästa steg i målet mot en sjukvård oberoende av stafettpersonal är att vara ytterst restriktiv med inhyrning av specialistsjuksköterskor. Men med viss dispens på grund av personalbristen.
– Det finns inget överskott av specialistutbildade sjuksköterskor och vi hoppas att kunna rekrytera delar av stafetterna. Det är vad vi i regionen har sett att man kan göra.