En oanständig lön

Luleås funktionshindrade tvättar din bil och får åtta kronor i timmen för besväret.Men socialförvaltningen säger nej till en ökning av "flitpengen" med 16 kronori timmen.Frågan är nu på väg uppi kommunfullmäktige.

"Oanständigt". Det anser Nils-Gustav Ökvist och Marianne Viita om de åtta kronor som betalas ut til funktionshindrade                    i Luleå kommuns verksamheter.

"Oanständigt". Det anser Nils-Gustav Ökvist och Marianne Viita om de åtta kronor som betalas ut til funktionshindrade i Luleå kommuns verksamheter.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2012-05-11 05:39

NSD har tidigare berättat om hur många funktionshindrade vidkommunens jobbcenters är missnöjda med den så kallade flitpengen, en ersättning på åtta kronor i timmen.

Nu har politikerna Marianne Viita (S) och Nils-Gustav Ökvist (FP) tillsammans med gode mannen Stig Styrman lämnat in ett medborgarförslag om att höja ersättningen till 24 kronor i timmen. Detta eftersom summan på åtta kronor inte ökat sedan 1970-talet.

Men socialförvaltningen föreslår att socialnämnden avstyrker förslaget. Anledningen är att de funktionshindrade redan får pengar från Försäkringskassan. Dessutom menar förvaltningen att ersättningen redan är högre än i många andra kommuner.

Till öppna marknaden
- Det är oanständigt. De utför ju faktiskt jobb som kommunen säljer på öppna marknaden. De gör jobb åt Liko, de sköter tvätt åt äldreboenden och tvättar bilar, säger Marianne Viita, som också har en son i kommunens verksamhet.

- Min son saknar moroten men han åker dit för att han inte vill sitta hemma och ha tråkigt hela dagarna.

Ett av kommunens argument till att inte höja ersättningen är skatteregler. Men enligt Marianne Viita stämmer inte detta.

- De får tjäna mer än ersättningen från Försäkringskassan, men då får de skatta för dessa pengar, säger hon.

Marianne Viita och Nils-Gustav Ökvist, som också är ledamöter i kommunens handikappråd, är också upprörda att funktionshindrade som lagar mat på Jobbcenter södra får betala fullpris på sin lunch. Dessutom drogs deras jultallrik in för två år sedan.

Nådegåvor
- Vi andra politiker i nämnder och fullmäktige går ut och äter julbord. Det här trycker ner de som redan är nere, säger Nils-Gustav Ökvist.

- De borde få någonting över de åtta kronorna, helst en ersättning så de känner att de får pengar för det de gör. Det ska inte handla om några nådegåvor.

Enligt Marianne Viita bör kommunen omvandla sina verksamheter till sociala företag.

- Det finns färdiga embryon. Gör om det till sociala företag. Då får de ett människovärde och får känna att de får egna pengar, säger hon.

Luleå kommun betalar varje år ut 1,6 miljoner kronor i flitpeng och cirka 363 personer finns sysselsatta i verksamheterna. Medborgarförslaget ska nu behandlas i socialnämnden som sedan ska lämna sitt utlåtande till kommunstyrelsen.

Fakta Flygfiskens prislista

➤ Rekonditionering - 850 kronor

➤ Rekonditionering, kemtvätt, polering och lackskydd -2 000 kronor

➤ Polering Biltvätt - 1 150 kronor

➤ Biltvätt - 175 kronor

➤ Biltvätt och dammsugning - 350 kronor

➤ Biltvätt och invändig städning - 550 kronor

➤ Biltvätt skåpbil - 275 kronor

➤ Vaxning - 500 kronor

➤ Lackskydd - 600 kronor

➤ Kemtvätt Avspolning utvändigt - 900 kronor

Källa: www.lulea.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om