En ny sorts julstämning

Det glimmar och lyser som aldrig förr i dessa dagar och tiden är verkligen inte ur led utan i LED. Energisnål belysning lyser upp i decembermörkret.

populär. Många gillar den här typen av adventsstjärnor.

populär. Många gillar den här typen av adventsstjärnor.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-12-20 06:00

Det är lätt att travestera pilsnerfilmens förgrundsgestalt Thor Modéen (1898-1950) i den klassiska monologen "Strålande tider, härliga tider..." i dessa dagar.

Fönster, inomhus och utomhus lyser tusentals lampor upp i mörkret.

Det känns som att det aldrig varit så många julbelysningar uppe.

Irene Aili är inredningsarkitekt i egna företaget Inredare Irene Aili AB och hon ser några förklaringar till den ökade populariteten över ljusdekorationerna.

– Det finns ett extremt utbud av ljusslingor, det är billigt och enkelt även utomhusbelysningen nu för tiden. Många sätter belysning i trädgårdarna. Det blir jättefint. Handlarna påverkar oss, det är ju självklart. Det är ett enkelt sätt att förändra hemma.

Tidningshyllorna är numera överfulla med magasin som handlar om inredning.

– Det påverkar oss också.

En annan aspekt är säkerheten.

– Det är säkert att använda LED-belysningen jämfört med stearinljus är nog också påverkade från USA-hållet, jag minns filmen "Ensam hemma", det huset var fullt av ljus. Förr julpyntade man med tomtar adventsljusstakar, nu skapar vi julstämning med ljus. Det är viktigt för oss som lever i mörker att ha ljus. Vi har ljusdekorationer istället för tomtar.

Kortfattat är det följande faktorer som bidragit till det ökade intresset för vinterbelysning.

# Ekonomi

# Utbudet

# Handlarna

# Säkerheten

# Inredningsmagasinen

Har du också julpyntat med ljusdekorationer?

– Självklart. Det blir ju så fint och mysigt.

Det här är LED

Fakta

Lysdiod (eller LED, för LjusEmitterande Diod) är en ljuskälla baserade på halvledarmaterial som utstrålar inkoherent ljus inom ett smalt ljusspektrum då elektrisk ström flyter i framåtriktningen. Lysdioden uppfanns av ryssen Oleg Vladimirovitj Losev i mitten av 1920-talet.

Den första kommersiella lysdioden med synligt (rött) ljusspektrum utvecklades 1962. Snart skapades även gröna dioder, och i början av 1970-talet hade man färger även i den gul-orange färgskalan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om