En ny metod har gett Martin ett bättre liv

Dialyspatienten Martin Lundgrens, 66, har fått ett bättre liv. En ny behandlingsmetod på Sunderby sjukhus har borrat upp Martin Lundgrens blodkärl.- Det var dags att hyvla bort förtjockningen, säger Martin Lundgren.

Med hjälp av instrumentet "SilverHawk" kan förtjockningen i blodkärlet "borras" bort. Den smala sonden syns i blodkärlet.

Med hjälp av instrumentet "SilverHawk" kan förtjockningen i blodkärlet "borras" bort. Den smala sonden syns i blodkärlet.

Foto:

LULEÅ2009-05-08 06:00
Tre gånger i veckan behandlas Martin Lundgren med dialys på Sunderby sjukhus. Det är en behandling som tar cirka fem timmar. För att Martin Lundgren ska kunna behandlas så måste flödet av blod genom kärlet vara fritt.
Annars väntar en längre behandling och en eventuell övernattning på sjukhuset.
Höjd livskvalitet
Nyligen behandlades Martin Lundgren med en metod som användes för första gången i Norden och det på Sunderby sjukhus.
Det är en slags borr eller kniv som förs in i blodkärlet och borrar bort förtjockningen, placket eller förkalkningen som förs ut så att blodet kan flöda fritt.
- Det såg ut som kanske fem eller sex maggots. De var stenhårda. Nu är kärlet öppnat till stentet (se faktaruta) och blodet flödar fritt. Jag vet att jag kan få dialysbehandling varje gång jag kommer hit och det höjer livskvaliteten.
Överläkare Germund Paulsson var den som gjorde ingreppet på Martin Lundgren. Han berättar att den nya metoden är en slags "sista utväg" när annat inte fungerar.
- I första läget använder man sig av så kallad ballongsprängning och sätter in en stent. Fast det kan bli förtjockningar i stentväggen som det blivit hos Martin och då kan man använda den här nya metoden.
Hur många patienter kan komma ifråga för den här behandlingen?
- Inte många, uppskattningsvis tio om året.
Martin Lundgren är eld och lågor över det resultat behandlingen gett.
- Det ger en helt annan livskvalitet. Jag behöver inte oroa mig för att dialysbehandlingen inte kan genomföras och jag vet att jag kommer hem på kvällen. Jag träffar många som har problem i benen med myrkryp och kalla fötter som säkert skulle må bättre av en sådan här behandling. Den här behandlingen kan ju användas på alla kärl.
Fakta Stent
Stent är en cylinder tillverkad av rostfritt stål, Nitinol eller crom-coboltlegering vilken träs på en ballongkateter för att kunna föras in och vidgas. Den används, när en kärlvidgning inte lyckas eller om kärlet spricker, för att armera kärlet inifrån så att blodet kan passera fritt. Stent är ofta behandlade med olika ämnen för att man ska få det resultat som önskas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om