En norrbottnisk klassiker – här skapades skrovmålet

I dag finns Skrovmålet över nästan hela landet. Men det var i Luleå som allt startade för drygt 40 år sedan.

Exteriörbild av Frasses från 1999.

Exteriörbild av Frasses från 1999.

Foto: Roland S Lundström

Luleå2016-05-13 10:00

Uttrycket skrovmål är enligt Svenska Akademins Ordlista känt sedan 1860 och betyder "bastant mål, rejäl bukfyllnad". Än i dag stämmer det väl in på uttrycket men för gemene norrbottning är skrovmål snarare två hamburgare på vardera 45 gram och en laddning pommes frites.

Det finns olika uppfattningar om historien bakom skrovmålet, men vi kan konstatera att det var i korsningen Storgatan och Nygatan i Luleå som målet började säljas för drygt 40 år sedan.

Det var Rune Sundqvist som tog över grillkiosken Focusbaren och startade första Frasses 1975. Skrovmålet kom till då en hamburgertävling arrangerades med den måst sålda hamburgaren som vinnare.

Redan från start hade det sitt ursprungliga utseende och innehöll två burgare, cheddarost, sallad, dressing, läsk och pommes.

Rune Sundqvist låg själv bakom det vinnande brödet, som han bakade själv, och dressingen – som han också gjorde på egen hand. Även restaurangprofilen från Boden, Dick Bergman, fick ta del av "den rosa dressningen" – vilket kan ha blivit hans inkörsport till Frasse-kedjan som han senare klev in i.

Vittnesuppgifter från 1970-talets Luleå säger att Focusbaren serverade Skrovmål redan innan namnbytet till Frasses, men av marknadsavdelning är den officiella bilden att det är hos Frasses Skrovmålet föddes.

Efter efterforskningar ger Malin Persson, på Frasses, svar på frågan.

– Rune (Sundqvist) ägde Focusbaren och i samma veva som han bytte namn till Frasses kom Skrovmålet till. Så det kan ha hänt att det serverats ett Skrovmål på Focusbaren men det var i Runes och Frasses regi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om