"En möjlighet att sätta guldkant på sommaren"

Satsningen på gratis sommarlovsaktiviteter för ungdomar fortsätter. I år hoppas Luleå kommun kunna erbjuda ett större utbud. "Jag ser gärna att det arrangeras fler resor i skärgården", säger Ung i Luleås enhetschef Hans Larsson.

Foto: Magnus Eriksson

Luleå2017-03-08 12:57

2016 var det premiär för regeringens satsning på kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för ungdomar. Landets kommuner ges därigenom möjlighet att ta del av ett bidrag för att arrangera olika gratisaktiviteter. I år har Luleå tilldelats drygt 860 000 kronor - som kommer att fördelas bland olika föreningar i kommunen.

– Det är en fantastiskt fin möjlighet att kunna sätta lite guldkant på ledigheten för barn och ungdomar, säger Hans Larsson.

Under förra sommaren arrangerades bland annat kolloverksamhet, teaterskolor och måleriverkstäder. I år hoppas man på en större bredd - och har frågat ungdomarna själva vilka aktiviteter som önskas.

– Vi har tagit hjälp av elevråden runt om på skolorna och frågat vad de vill göra. Vi har fått in många svar men inte hunnit analysera dem än. Men det finns helt klart ett stort intresse.

Hans Larsson anser att Luleå kommun har goda möjligheter för att skapa en stor bredd bland aktiviteterna med tanke på närheten till naturen.

– Jag ser gärna att det arrangeras fler resor i skärgården. Den är kanske den största tillgången vi har tillsammans med våra världsarv, säger Hans Larsson.

Samtliga 290 kommuner i landet har möjlighet att rekvirera medel för aktiviteter till sommaren 2017. Hittills har flertalet norrbottniska kommuner ansökt - däribland Arvidsjaur och Kalix.

Regeringens sommarlovsbidrag

Under 2016 kunde över 600 000 barn och unga i 283 av landets 290 kommuner ta del av gratis sommarlovsaktiviteter via regeringens sommarlovsbidrag. Målet med satsningen är att skapa meningsfulla sommaraktiviteter för alla barn och unga i åldern 6-15 år, oavsett föräldrarnas ekonomi. Samtliga kommuner har möjlighet att rekvirera medel för olika aktiviteter. Storleken på bidraget är baserat på statistik över antalet barn i hushåll med försörjningsstöd i respektive kommun.

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!