En mikroskopisk jättesatsning
Ett nytt supermikroskop som ska locka forskning till Luleå tekniska universitet fick i går sin högtidliga invigning. - Sysslar man med den lilla världen är det här bland det bästa man kan ha, sade Johan Sterte, rektor.Svepelektronmikroskopet är det första i sitt slag som installerats i Europa.
Det är lite trångt i rummet bland annat med folk från andra delar av universitetet som är nyfikna på nyheten.
Ingo Gestmann, från företaget FEI company som sålt mikroskopet, visar bilder på bildskärmar och förklarar vad det är vi ser. Det som för mig liknar en grynig svartvit satellitbild över norden, är i själva verket en bild av en pytteliten bit av zeolitmembran, eller zeolitfilter som man också kan kalla det.
Zeolitmembran är ett forskningsområde för institutionen och zeoliten har porer som är en halv nanometer små. Syftet med forskningen är att ta fram ett bättre och billigare filter för framställning av biobränsle.
En miljon gångers förstoring
Den nya mikroskopet förstorar en miljon gånger och med det kan man studera detaljer med en upplösning på mindre än en nanometer. Det går en miljon nanometer på en millimeter - det ger perspektiv på storleken på porerna i zeolitfiltret.
Rektor Johan Sterte, klippte bandet. Han har ett förflutet vid institutionen och berättade hur det var för 14 år gamla sedan när det gamla mikroskopet var nytt.
- Jag minns speciellt en sommar när vi hade myrinvasion här. Då var det någon som tog en mikroskopbild av en myras facettöga. Vad jag minns rönte bilden stor uppmärksamhet och blev mycket vacker.
Nedsövd myra
Jonas Hedlund, är professor i kemisk teknologi vid institutionen och den som nu har Stertes gamla jobb, tillade att myran innan, i humanismens namn, bedövats med flytande kväve.
Med det nya mikroskopet kan man också ta bilder av myrors ögon, men nu med mycket bättre upplösning.
- Det är en skillnad som mellan ett kassettband och en cd-skiva. Det är som en liten revolution, som vi kommer ha jättemycket nytta av.
Lockar forskning
Vid presentationen av mikroskopet visades bilder från det gamla mikroskopet som kunde jämföras med bilder från det nya. På de nya, mer detajerade, bilderna upptäcks defekter som annars missats.
Nu pågår utbildning på utrustningen.
- Mikroskopet är så mycket bättre att det kommer att locka forskning till universitetet, sade Jonas Hedlund.
Svepelektronmikroskopet har köpts med hjälp av Knut och Alice Wallenbergs fond av vilka man fått 5,5 miljoner kronor. Totalt har det kostat sju miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!