Det är strax innan lunch. Peter Höggren packar upp numrerade saker ur en kartong. Om en timme måste allt vara på plats inför onsdagens visning på Bergnäsets industriområde.
Det hindrar inte stamkunden Britt-Marie Bergström från att dyka upp före utsatt tid. Hon ska titta närmare på ett fynd till dottern och vill undvika att röja sitt intresse för andra budgivare.
– Jag tycker om det nya sättet att hålla auktion, även om det inte är lika roligt socialt sett. Förr träffade man vänner på klubbauktioner, men i dessa tider ska man ju inte träffat någon alls, säger Britt-Marie Bergström.
Mats och Birgitta Höggren grundade ett av Luleås äldsta familjeföretag. Numera har de lämnat över till sonen Peter, men ställer gärna upp ifall det behövs ett par hjälpande händer.
En tredje generation lär vara på väg in i verksamheten. Barnbarnet Erik är inte på plats denna gång.
Luleå auktionsverk har lyckats överleva tack vare en förmåga att följa med sin tid. Återbruk har inte alltid varit en het trend. När nya konkurrenter som Tradera och Ebay dök upp på Internet, valde de att stänga butiken på Kungsgatan för att minska kostnaderna.
En vecka efter pandemins skärpta restriktioner lanserade Luleå auktionsverk sin nya digitala plattform.
– Man kan väl säga att vi hade tur. Det mesta av arbetet låg redan klart. Det tog en vecka för vår webbdesigner innan allt var klart. Om vi inte lyckats ställa om, då hade Luleå auktionsverk knappast funnits kvar i dag, berättar 53-årige Peter Höggren som inledde sin yrkesbana redan som tioåring.
I dag är webbsidan navet i verksamheten. Där visas alla objekt, där hanteras budgivningen.
Före pandemin hade företaget uppemot 3 000 registrerade kunder. I dag har antalet nästan fördubblats.
Numera lägger kunderna ett maxbud. Det högsta budet vinner, men priset justeras ned till strax över det näst högsta bud. Det nya arbetssättet har medfört kortare arbetsdagar.
– Förr kunde jag vara helt slut i huvudet och trött i kroppen i ett par dagar efter en stor auktion där vi sålde 400 objekt. I dag tar auktionen en timme och då hinner vi sälja betydligt fler grejer, tio i minuten. Vi har ökat omsättningen med runt 25 procent i år, berättar Peter Höggren.
Nu behövs inte längre 100 pinnstolar till trötta besökare eller en auktionsutropare som berättar fräckisar. Arbetet hanteras via datorn.
Karl-Axel Holmfrid har kört in från Råneå för att hämta tre tavlor, bland annat en målning av konstnären Aili Kangas från Kiruna.
– Det finns det uppemot 40 nätauktioner i Sverige. Tyvärr har jag ha koll på alldeles före många, skrattar Karl-Axel Holmfrid vars passion tog fart efter att en vinst i konstlotteriet på jobbet.
Viruskrisen har på kort tid förändrat branschen. Loppmarknader har ställts in, loppisbutiker slagit igen och samtidigt säljer Luleå auktionsverk som aldrig förr.
Peter Höggren tror att det nya har kommit för att stanna.
– För min del är jag rätt nöjd. Det krävs minst åtta personer för att göra en stor klubbauktion. I dag klarar vi jobbet på två.
Vad säger stammisarna?
– En del säger att de saknar "Höggren show". Jag och pappa brukade alltid munhuggas under auktionerna. Samtidigt har vi fått nya kunder som gillar att allt går snabbare. Men det är klart om vi får en förfrågan om en gårdsauktion i sommar, då kommer vi garanterat att tacka ja.