En livsviktig undersökning

Här börjar äntligen sökandet efter de livsfarliga pulsåderbråcken.
NSD var med när verksamheten testades på Sunderby sjukhus.
– Jag har jobbat på akuten och sett hur bråttom det är när de här patienterna kommer in. Nu känns det jättebra att få jobba förebyggande i stället, säger Karin Askebrand, sjuksköterska.

Stora kroppspulsådern är det mörka partiet mitt i bilden. Inga bråck syntes hos Jonas Tjäder.

Stora kroppspulsådern är det mörka partiet mitt i bilden. Inga bråck syntes hos Jonas Tjäder.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-12-09 05:00

Ett 70-tal män födda 1948 screenas under två decemberveckor på kirurgimottagningen. Det är ett test av verksamheten inför starten i januari.

Målet är att upptäcka utvidgningar på stora kroppspulsådern, något som i Sverige orsakar 700-1000 dödsfall per år. NSD berättade exempelvis i oktober om en 65-årig Kirunabo som dog på Kiruna lasarett i väntan på helikoptertransport.

– När bråcket brister är det en akut situation. En fråga om liv eller död. Därför är det så viktigt att upptäcka dem i tid, säger Karin Askebrand.

Norrbottens landsting är bland de sista att införa screeningen. Uppsala startade 2006, först i landet. Västerbotten drog igång 2010.

Samtliga 65-åriga norrbottniska män ska årligen kallas till undersökning. Nästa år är det 49:ornas tur.

Män löper större risk än kvinnor att drabbas.

– Fyra av fem som drabbas är män. Man vet inte riktigt vad det beror på. Det är väldigt ovanligt att någon under 60 år drabbas.

Risken att få sjukdomen ökar vid rökning, högt blodtryck och ärftlighet. Misstanken finns att norrbottniska män oftare drabbas än män i södra Sverige.

– Det ska bli intressant när vi nu får statistik om det är så. I Uppsala upptäcker man bråck i 2-3 procent av fallen.

Vid undersökningen screenas mannen med ultraljud på magen, från bröstkorgen och nedåt mot naveln.

– Hittar man något så följer man upp det enligt de nationella riktlinjerna. I vissa fall kan det räcka med ett nytt ultraljud om fem år. Ett bråck kan aldrig försvinna men med ändrade levnadsvanor kan det stoppa tillväxten. I vissa fall kan det vara akut, då bokas läkartid till kärlspecialisterna inom två veckor. För män är gränsen på bråcket 55 mm, för kvinnor 50 mm. Då bedöms risken för en bristning vara större än den risk som finns vid en planerad operation. Det är en stor operation som ska utföras.

Även om man inte är 65 år kan man få en undersökning genom att kontakta sin hälsocentral. Det gäller även kvinnor.

Luleåbon Jonas Tjäder var en av männen som deltog vid testet.

– Det var en självklarhet att komma. Det är ju bara positivt med en sådan här undersökning. Och det är inte märkvärdigare än det våra kvinnor får göra när de är gravida, säger han.

Jonas Tjäder röker inte och har inte heller högt blodtryck.

– Men jag har börjat tänka en del sedan jag fick kallelsen. Farsan dog av hjärtfel. Och tre av mina farbröder har dött av hjärtrelaterade orsaker. Man vet aldrig.

Efter screeningen konstaterar röntgensjuksköterskan Mari Söderström att Jonas Tjäder är frisk.

– Allt ser bra ut, säger hon.

– Det är skönt att få besked. Men jag har ju inte heller haft några känningar, säger Jonas Tjäder.

– Nej, men det har man inte heller. Oftast har man inga symtom innan bristningen kommer, säger Karin Askebrand.

FAKTA Jakten på pulsåderbråck

Bråck på stora kroppspulsådern beror på en försvagning av kärlväggen som resulterar i en utvidgning. Bråcket växer långsamt och kan så småningom brista, vilket ofta leder till döden. 700-1000 dödsfall per år orsakas av brustet pulsåderbråck i Sverige.

Om bråcket bedöms ha en riskabel storlek blir det operation. Annars bör det kontrolleras regelbundet.

Sjukdomen drabbar mycket oftare män än kvinnor. Undersökningar har visat att cirka fem procent av alla män över 65 år har pulsåderbråck.

Mellan 1800-1900 norrbottniska män kommer det år de fyller 65 att kallas till undersökning. Scanningen genomförs med hjälp av ultraljud. Undersökningen är frivillig, tar bara cirka fem minuter och kostar 200 kronor.

Undersökningarna kommer att genomföras vid samtliga fem sjukhus i Norrbotten.

Även om man inte är 65 år har man möjlighet till en undersökning, om man misstänker att man är i riskzonen. Då ska man kontakta sin hälsocentral.

Källa: Landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om