En lektion med stjärnkocken
Luleå. I går fick andraårseleverna på hotell- och restaurangprogrammet i Luleå fint besök av Årets kock 2007. Tommy Myllymäki.- Det är lite annorlunda än vad vi är vana vid, säger Astrid Sundberg.
Tommy Myllymäki får svara på frågor om hur han vann titeln Årets kock 2007. Mikaela Pedersen, Marcus Katajamaa och Lisa Grönlund lyssnar intresserat. "Han är pedagogisk och vi har lärt oss mycket och det är lätt att ta till sig av det han säger", säger Lisa Grönlund entusiastiskt Foto: Pia Hanzi
Foto: Pia Hanzi
Tommy Myllymäki driver i dag Julita värdshus i födelselandskapet Sörmland, som slog upp portarna under valborg.
Färgstark meny
Han tycker det är kul med det positiva gensvar eleverna visar. Och anser det vara viktigt att hjälpa till i undervisningen av kockeleverna.
- Det är en viktig framtidsfråga för branschen, säger den snart 30-årige mästerkocken som gjort sig kännt för att använda mycket örter och grönsaker i sin matlagning.
Bristen på lokala färska primörer hindrade dock inte honom från att sätta ihop en förhållandevis färgstark meny.
4 Soppa av persilja, spenat och nässlor med ägg kokt i 64 minuter
4 Rödingfilé bakad till 35 grader serverad med löjrom, gräddfil, dragon och stekt kavring
4 Ugnsstekt dilammbog med cremé av vita bönor samt rosmarinsky
4 Rabarber med vit chokladcrème, mandelbiskvier och kardemummaskum
- Det blir lite säsongsanpassat med lamm och rabarber, säger Myllymäki som hoppas kunna bjuda på nyheter om den teknik som används i restaurangerna i dag.
Astrid Sundberg och Alexandra Bokvist står och skalar lök till lammbogen. De har bland annat fått lära sig sparrisknepet.
När Årets kock 2007 kommer till Lisa Grönlund får han svara på frågor om kocktävlingen och den vinnande menyn.
Myllymäki svarar att under en tävling får man gå in i råvaran lite mer och skapa rätter som i vanliga fall inte tillagas på restauranger. Han beskriver tävlingen som lite överkreativ.
Solklart budskap
- Det viktiga är inte att stirra sig blind på att tävla. Det viktiga är att tycka att det är kul att laga mat.
Budskapet till eleverna är solklart - man måste brinna för att äta och laga mat. Sedan kan det kanske bli aktuellt att tävla.
- Han är mycket pedagogisk. Vi har lärt oss mycket och det är lätt att ta åt sig av det han säger, sammanfattar Lisa Grönlund.
Även lärarna på programmet är mycket nöjda med besöket och att alla 25 elever är på plats.
- Jag har aldrig sett dem så fokuserade som i dag, säger Ulf Westin.
Fakta Årets kock
Tävlingen Årets Kock har arrangerats av Sveriges mejeriföretag (Arla Foods, Gefleortens mejeriförening, MILKO, Norrmejerier, Falköpings mejeri och Skånemejerier) sedan starten 1983. Tävlingen är Sveriges mest prestigefyllda. År 2000 höjdes tävlingens status till officiellt svensk mästerskap i professionell matlagning. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en inspirerande studieresa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!