Enligt en uträkning som Energimarknaden special har gjort innebar en ökad fastighetsskatt på vattenkraft en ökad kostnad med 1,4 miljarder kronor för Vattenfall under 2013. Men i och med Energiöverenskommelsen som stod klar i juni 2016, mellan regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, kommer fastighetsskatten på vattenkraft sänkas till 0,5 procent stegvis under en fyraårsperiod med start 2017.
– Det var viktigt för att Vattenfall överhuvudtaget ska kunna överleva. Förutsättningarna har ändrats ganska kraftigt för Vattenfall och därför känns det märkligt om man lämnade just Jokkmokk, som är kärnan. Jag hoppas att man inte menar allvar med den här översynen, säger Krister Hammarbergh.
Han undrar om bolaget har sett över kostnaderna i Stockholm.
– Det är billigare att driva verksamhet på mindre orter. Det vore skamligt om man drog ner personal i en kommun som genererat så mycket pengar till ett företag under årens lopp och samtidigt låter man huvudkontoret vara orört. Vad har man gjort för åtgärder för att ta ned kostnaderna där? Det brukar vara svårt att titta på verksamheten i samma hus som man sitter, säger han.
Expressens debattör Lotta Gröning uppmanar Norrland att kräva självständighet. Vad säger du om det?
– Det är en kvasidebatt Lotta Gröning har startat. Det är klart att Norrland ska tillhöra Sverige men det måste finnas bättre förutsättningar, bättre infrastruktur. Det riskerar att leda bort debatten från regionfrågan.
I frågan om vem som ska äga Vattenfall framöver är han tydlig:
– Vattenfall ska vara i statlig ägo.
Centerpartiets Helena Lindahl har skickat en interpellation till näringsminister Mikael Damberg (S). Hon pekar på att höjda kostnader och skatter för företag, såsom höjda arbetsgivaravgifter för unga, förslag på höjd kilometerskatt och utökat sjuklöneansvar, påverkar företagens möjlighet att drivas i glesbygd.
LÄS MER: Näringsministern kallad till utfrågning om Vattenfall
Tror du höjda arbetsgivaravgifter direkt påverkar Vattenfalls verksamhet i Jokkmokk?
– Ja, det tror jag. De ser över sina kostnader och om man nu pratar om att outsourca så är det konsekvensen av att det blivit dyrare att anställa för svenska företag, säger Lindahl.
Centerpartiet driver också frågan om att en del av fastighetsskatten på industrifastigheter och elproduktionsenheter ska gå tillbaka till de regioner där den betalas in. Centerpartiet vill att regeringen ska sätta igång en utredning för att göra fastighetsskatten mer lokal.
Den 1 september ska Lindahl få svar i en interpellationsdebatt i riksdagen.