"En kul utmaning"

Hanna Grossman, 18, går tredje året på fordonsprogrammet, transportteknisk inriktning, på Björknässkolan i Boden. Hon ska bli lastbilschaufför.- Det är stort med lastbil, mycket mer att tänka på än när man kör personbil. En kul utmaning! säger hon.

Hanna Grossmann vet hur man rattar lastbilar. "Vi har lastbilar och körplan på skolan och jag har plogat och tippat grus. Under vårterminen ska vi praktisera i åkerier i tvåveckorsintervaller", säger hon. FOTO: Bengt-Åke Persson

Hanna Grossmann vet hur man rattar lastbilar. "Vi har lastbilar och körplan på skolan och jag har plogat och tippat grus. Under vårterminen ska vi praktisera i åkerier i tvåveckorsintervaller", säger hon. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-09-18 06:00
Bara tio procent av de svenska lastbilsförarna är kvinnor. I Norrbotten och Västerbotten startar nu Sveriges Åkeriföretag Norr i samarbete med sju gymnasieskolor projektet "Förare på väg" för att locka fler tejejer till föraryrket.
- Målet är fler och bättre utbildade förare av båda könen.
- Eleverna ska få bättre möjligheter att praktisera i åkerier och deras lärare ska få vidareutbildning som ger dem färskare branschkunskap, säger Rolf Wallin, utbildningsansvarig på BDX i Luleå.
Bra betyg krävs
Ett sätt att locka fler av kvinnligt kön är att låta Hanna Grossmann och de fåtalet andra tjejer som går transportutbildning på gymnasiet gå ut till niondeklassare i grundskolan och berätta hur det är. Likaså kan redan yrkesverksamma kvinnor möta tjejer i grundskolan som ska välja gymnasieprogram.
Kjell Kemi, projektledare vid barn- och utbildningsförvaltningen i Boden, berättar att intresset för gymnasieskolans fordonsprogram numera är så stort att det krävs lika bra betyg för att få en plats där som för att få en plats på naturvetenskapliga programmet. Och det förhållandet ger tjejerna en fördel.
- Tjejerna har bättre betyg än killarna och har därför större chanser att bli antagna, säger Kjell Kemi.
Lastbilar i blodet
Sören Hansson, utbildningsansvarig på fordonsprogrammet vid Björknässkolan i Boden, berättar om vilken positiv inverkan fler tjejer i klassen har.
- Det blir mycket lugnare i klassen, säger han.
Hanna Grossmann håller med.
- Det är verkligen sant. Det blir lugnare och killarna anstränger sig mer, säger hon.
Hanna Grossman har lastbilar i blodet. Båda hennes föräldrar och hennes styvpappa har varit i åkeribranschen.
- Mamma var stalledräng hos travkusken Jim Frick och körde hästlastbil. Jag åkte med redan i hennes mage. Min styvpappa hade ett hästtransportföretag, säger hon.
Hon har mycket goda chanser att kunna gå i föräldrarnas fotspår. Det finns två huvudskäl till det: Hon är kvinna och lastbilschaufför är ett bristyrke till och med nu mitt i lågkonjunkturen!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om