En kostsam stafett

Kostnaderna för staffetläkare skenar. En av landstingets egna läkare bildade bolag och hyrde ut läkartjänster till sin arbetsgivare för 4,8 miljoner kronor.Det framgår av en rapport från landstingets trevisorer som riktar skarp kritik mot landstingets chefstjänstemän för bristande kontroll av stafettläkarinhyrningen.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

LULEÅ2009-08-26 06:00
Det är en revisionsrapport som blottlägger hur landstingets chefstjänstemän hyr in läkare för miljonbelopp och ofta vid sidan av ramavtal som träffats. Bakgrunden är de skenande kostnaderna för läkarinhyrningen.
Under förra året köptes inhyrda läkartjänster för 114 miljoner kronor och det var 26 miljoner kronor mera än under 2007. Revisorerna konstaterar att under femårsperioden har kostnaderna för inhyrda läkare nästan fördubblats.
Hittills i år är notan för läkarinhyrningen uppe i 68 miljoner kronor och det är 6 miljoner högre än under samma period förra året.
Stickprov
Det finns ramavtal med 13 bemanningsföretag, men det har gjorts affärer med 62 företag för 32,5 miljoner kronor och som landstinget inte har några ramavtal med.
Revisorerna har gjort stickprov och funnit felaktiga debiteringar, att priserna inte överensstämmer med avtal där sådana finns, att vardagsjourer debiterats som helgjourer och att det skett också annan överdebitering.
När revisorerna granskade inkomna fakturor inom primärvården noterades att en av landstinget anställd läkare själv bedriver stafettläkarverksamhet i bolagsform. Hans bolag sålde läkartjänster till Norrbottens läns landsting för 4,8 miljoner kronor.
- Vi bedömer att denna bisyssla borde prövas i enlighet med gällande regelverk. Enligt uppgift har inte ledningen godkänt bisysslan, skriver revisorerna.
Överfaktureringar
Revisorerna beskriver stafettläkarinsatserna vid ortopedin i Sunderbyn där en inhyrd läkare kostar 58 500 kronor i veckan. Under vissa veckor har sju stafettläkare varit inhyrda och de flesta har hyrts in utanför ramavtal.
Revisorerna konstaterar att stickprovet inom ortopedin visar betydande brister. Bara överfaktureringarna uppskattas ha kostat landstinget en miljon kronor under 2008.
På krigsstigen
Landstingsrevisionen är skarp i sina slutsatser om de skenande kostnaderna för inhyrda läkare. Det handlar om bristande kännedom om avtal, kontroll av fakturor mot avtal, om muntliga överenskommelser som omöjligggör efterkontroll, avsteg från överenskommelser, hänvisningar till avtal som inte existerar, dålig kontroll av leverantörer och sidoavtal från ramavtalen.
Landstingsrevisorerna rapport har ännu inte behandlats politiskt, men oppositionen är redan på krigsstigen.
- Det skulle aldrig få förekomma en sådan miljonrullning utan avtal i privata företag. Det går ett rakt rör med skattemedel ur landstinget, säger Staffan Eriksson, moderat ledamot i landstingsfullmäktige.
Kränkande
Han riktar inte kritiken mot den politiska ledningen, i stället tjänstemannaledningen.
- Det här är tjänstemännens ansvar och det räcker inte med uttalanden om att skärpa rutinerna. Det är kränkande för skattebetalarna, säger Staffan Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om