– När allt fler kommuner efterfrågar återvunnet material kan nya kretslopp uppstå. Att välja återvunnet i första hand vid all upphandling är det snabbaste sättet att göra samhället cirkulärt, säger Elias Engström, regionchef på Ragn-Sells i ett pressmeddelande.
Det är fjärde året i rad som miljöföretaget Ragn-Sells kartlägger kommunernas upphandlingspolicyer genom en enkät. Jämfört med fjolårets kartläggning har 18 kommuner tillkommit bland de som svarar att deras riktlinjer för upphandling säger att varor tillverkade av återvunnet material ska prioriteras. Bland dem finns en kommun i Norrbotten, Luleå.
Samtidigt uppger så många som 62 kommuner i landet att deras riktlinjer för upphandling nämner cirkulär ekonomi, alltså ett system som innebär att material cirkulerar i kretslopp och används om och om igen. Det innebär alltså långt ifrån alltid att återvunna material går före, enligt kartläggningen.
– Varje år upphandlar kommunerna varor och tjänster för 350 miljarder kronor. Om fler väljer återvunnet material i första hand kan de ge omställningen till ett hållbart samhälle en rejäl knuff och då måste ambitionen vara glasklart uttryckt i de riktlinjer som styr upphandlingen varje dag, säger Elias Engström.
En kommun i Norrbotten väljer återvunnet material
Luleå tar i år klivet in på listan över kommuner som prioriterar varor tillverkade av återvunnet material i sina upphandlingar. Det visar miljöföretaget Ragn-Sells årliga kommunkartläggning.
Luleå är kommunen i Norrbotten som väljer återvunnet material.
Foto: Petra Älvstrand
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!