En kamp för att rädda säsongen

Förra veckan förstördes all el och liftutrustning till Måttsundsbacken i en brand.Miljonvärden gick upp i rök. Nu är det en kamp mot klockan för att rädda säsongen. - Vi kommer inte öppna i tid som förra året. Det går inte, säger Michael Lundqvist.

Liftverkstaden var hjärtat i Måttsundsanläggningen. För en vecka brann den ner och nu kämpar Michael Lundqvist för att säsongen inte ska bli förstörd.FOTO: Kurt Engström

Liftverkstaden var hjärtat i Måttsundsanläggningen. För en vecka brann den ner och nu kämpar Michael Lundqvist för att säsongen inte ska bli förstörd.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2011-10-18 05:30

Michael Lundqvist och hans pappa Jan-Olov går och sparkar bland de förkolnade resterna av 173 ankarliftar. Här och var sticker tjocka och sotiga elkablar upp ur marken.

- Bara lifthållarna ligger på 1,7 miljoner kronor, säger Jan-Olov Lundqvist.

Det var för en vecka sedan som Michel Lundqvist, som arrenderar Måttsundsbacken sedan 2008, fick ett samtal vid fyra på måndagsmorgonen. Backens liftverkstad var övertänd och hettan hotade två av liftarnas motorer.

När han kom till platsen hade räddningstjänsten lyckats rädda två skotrar. Resten av utrustningen gick upp i rök, värden som uppskattas till över tre miljoner kronor.

- All el är förstörd. Det är ju till liftar, belysning och snökanoner. Madrasser, nät och medbringare, säger Michael Lundqvist.

Polisutredningen nedlagd
Allt tyder på att branden uppstod på grund av ett elfel byggnaden och polisen har lagt ner utredningen om att branden skulle varit anlagd.

- Det är bra. Med en lång utredning hade allting försenats ännu mer, säger Michael Lundqvist.

Och nu är tiden knapp. Förra året öppnade backen i slutet av november, något som är omöjligt i år. Först måste alla eldragningar hittas och grävas om, helst innan kylan kommer. Sedan måste beskedet från försäkringsbolaget komma, så att all ny utrustning kan beställas.

- Ingenting finns i Sverige. Vi måste beställa från Österrike och så ska de jaga fram allting där. Det kan ta ett tag, säger Michael Lundqvist.

- Om det nu skulle inträffat kunde det gjort det under sommaren. Inte nu, säger Jan-Olov Lundqvist.

Förhoppningen är att i alla fall komma igång med verksamheten innan jul. En av de mindre liftarna är också funktionsduglig. I värsta fall, om motorerna till de två långa liftarna skadats av hettan i branden, så kommer de inte igång alls.

- Om vi kommer igång för sent är stora pengar borta, säger Michael Lundqvist.

- Det kändes tråkigt när man kom hit till branden. Nu är det lite bättre. Men man skulle vilja ha allting klart och beställt.

Har jobbat dygnet runt
Den senaste veckan har både Michael och Jan-Olov arbetat dygnet runt. Den senaste helgen blev en enda lång vila inför nästa arbetspass.

Något som nu får vänta är satsningen på en relax- och konferensavdelning i källaren på huvudbyggnaden. Arbetet är påbörjat, men ligger nu i träda enligt Michel Lundqvist.

- Det kommer vi inte hinna. Det får vara nu. Nu får vi lägga allt fokus på att få igång backen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om