En idyllisk miljö för rehabilitering

Hästar med blåa svansar står och gonar sig i solen. Tuppen gal. Trädgårdslandet fylls av en riklig skörd av grönsaker och blommor. Mitt i idyllen drar Kent Johansson i gång sin motorsåg. Han tillverkar ett bord.– Det är bra socialt att ha ett jobb och jag får vara ute och nära naturen, säger han.

Kent Johansson står i solksenet och sågar timmer. Han ska göra ett rustikt bord för utomhusbruk. "De flesta trivs bra här. Vi har en bra kommunikation med arbetsledningen", säger han. FOTO: Bengt-Åke Persson

Kent Johansson står i solksenet och sågar timmer. Han ska göra ett rustikt bord för utomhusbruk. "De flesta trivs bra här. Vi har en bra kommunikation med arbetsledningen", säger han. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-09-28 06:00
Det handlar om Hertsö miljögård. Hit kan långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna komma för att i en lugn och harmonisk miljö återanpassa sig till arbetslivet. Några kommer för några veckors arbetsprövning. Andra har arbetat här sedan verksamheten startade för tre år sedan.
Verksamheten är kommunal. Parkförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen samarbetar.
- Arbetsmarknadsförvaltningen ansvarar för personalen. Parkförvaltningen ansvarar för fastigheten och en del arbetstillfällen, säger Kristina Oja som är verksamhetsansvarig.
Personalen är indelad i en innegrupp som arbetar mest inomhus och en utegrupp som ägnar sig mest åt utomhusarbete. Innegruppen bakar, lagar mat, odlar, lägger in grönsaker, syr, stickar, virkar...
Kent Johansson tillhör utegruppen och berättar om den verksamheten.
- Vi snickrar hästar och bilar till förskolor och skolor, och bord och bänkar till olika kommunala verksamheter och idrottsföreningar. Vi underhåller grillplatser i Hertsöområdet. Vi tömmer hundlatriner i hela kommunen. Att sköta djuren som vi har här på gården ingår också i våra arbetsuppgifter.
Djuren består av fyra tackor, tre lamm, sex höns och två tuppar.
Har fått en tillvaro
Kent Johansson ser nöjd ut när han går omkring i idyllen. En grupp barn från Dungens förskola har kommit för att titta på djuren och för att fika. Kent myser.
- Man träffar så mycket människor. Folk är väldigt intresserade av djuren här och barnen blir hellyckliga när de får komma och hälsa på fåren, hönsen och tupparna.
- Om man är arbetslös har man bara sig själv. Det är socialt positivt att vara här. Jag har fått en tillvaro i tillvaron, säger Kent Johansson.
Harmonisk miljö
Kristina Oja berättar att många av de som varit långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna har blivit isolerade och nästan rädda att möta människor, inte minst grupper av människor.
- Men efter en tid här känner sig alla trygga i grupp.
- Här får människor i lugnt tempo och harmonisk miljö förbereda sig för att gå tillbaka till den öppna marknaden. Några har a-kasseersättning, andra får lön från socialen eller lönebidrag som betalas av arbetsgivaren och försäkringskassan, säger hon.
På öppna marknaden
Kristina Oja berättar om en kvinna som kom hit efter att ha varit hemma i åtta år.
- Hon hörde dåligt men hade inte brytt sig om att ordna en ordentlig hörapparat under tiden hemma. Efter en tid hos oss gick hon till öronmottagningen på Sunderby sjukhus och fick sedan en bra hörapparat. Hon berättade hur hon fick säga åt sin familj att sluta skrika, säger Kristina Oja.
Kvinnan i fråga fick tillbaka självförtroendet och återfinns numera på den öppna arbetsmarknaden.
Hälsans trädgård
Hertsö miljögårds verksamhet växer. En "hälsans trädgård" är under uppbyggnad.
- En hälsans stig är redan ritad. Den ska gå runt hela fastigheten. Trädgården ska innehålla lugna vrår med bänkar där man kan varva ner. Vi var på studiebesök i Alnarp. De har en hälsans trädgård där de rehabiliterar människor, säger Kristina Oja.
Redan i dag finns en prunkande trädgård här med grönsaker och blommor.
Tomtemor berättar
- Vi får hjälp av parkförvaltningens trädgårdsmästare, avslöjar Kristina Oja.
Här bor också tomtemor! Kring jul tar hon emot förskolegrupper och bjuder på en spännande berättelse om två hertsöbarn. Barnen får också tomtegröt och skinksmörgås.
- Tomtemor är ett resultat av att barn som har gått förbi här i vintertid brukat titta mot vårt fina hus och fråga "var är tomten?". Vi ville inte konkurrera med tomten som tar emot barn i stan utan valde att satsa på tomtemor. Hon tar för övrigt emot barnens önskelistor, säger Kristina Oja.
Ingen konkurrens
Septemberdagen är strålande vacker och varm. Gårdens får bräker. Gammeltuppen Stefan gal och passar på ungtuppen så att han inte ska komma åt hönsen.
- Den yngre tuppen har ett sorgligt liv här, säger Kristina Oja beklagande.
Bland människorna råder ingen konkurrens, inget förminskande eller tillbakahållande av varandra. Tvärtom! Här hjälps alla åt att få varandra att växa. Och det händer. Genom åren har ett 50-tal människor passerat och nu finns många av dem ute på den öppna arbetsmarknaden igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om