"En gång har jag faktiskt köpt lådvin"

Det är många som längtar till sin pensionering. Birgitta Sterner, 74, är inte en av dem. I Fredagsintervjun möter du Sveriges kanske äldsta servitris.

Foto: Per Lundström

Luleå2017-10-06 05:00

Vi träffas i hennes andra hem. Minst två gånger i veckan cyklar hon från parhuset på Hertsön för att se till att matgästerna blir mätta och belåtna på Cook´s krog i Luleå.

– Jag får ibland frågan varför jag vill arbeta fredagar och lördagar när det är så mycket att göra. De förstår inte att det är då som jobbet är allra roligast.

Det här med ett stilla pensionärsliv – är inget för dig?

– Jag har ingen aning om hur länge som jag orkar fortsätta jobba, men jag tycker om utmaningen att försöka läsa av min gäst. Att förstå varför de har kommit hit och hur vi kan ge dem den bästa upplevelsen.

Händer det att du korrigerar dina gästers val?

– Jag har gäster som brukar säga: Det är lika bra att du bestämmer allt från början för det blir ändå precis som du vill.

Varför blev du servitris?

– Efter lanthushållsskolan i Vittjärv tog jag kontakt med ägaren till Hotell Laxen i Överkalix. Jag tyckte att från första stund att jobbet var roligt, även om jag inte alltid förstod vad alla pratade om. Jag var 17 år. Det hade aldrig varit någon alkohol i mitt barndomshem i Nybyn utanför Överkalix. Min första gäst bad om en kaptenslöjtnant. Jag försökte hålla masken tills jag kom ut i köket. Det visade sig att en kaptenslöjtnant består av konjak och ”klosterblandat”. Jag tror inte att sånt serveras på krogen längre.

Hur kom du till Luleå?

– En dag kom det en man in på Hotell Laxen med ett sällskap. Han var väldigt korrekt och trevlig. Han frågade om jag skulle kunna tänka mig att jobba för honom. Jag tackade nej för han ville att jag skulle flytta till Sätra i Dalarna, men jag svarade att om han någon gång öppnar ett ställe i Luleå då kunde jag tänka mig att komma. En dag ringde han för att berätta att han hade köpt Standard hotell och skulle renovera Luleåkällaren. Det var Thure Lundgren.

Nu ska vi tänka efter, Standard hotell låg på Smedjegatan eller hur?

– Luleåkällaren låg ungefär där LLT har sitt kontor i dag. Restaurangen var faktiskt rätt lik Cook´s krog som den ser ut i dag.

Om du jämför den tiden med dagens krogar i Luleå, vad tänker du då?

– På den tiden var det många gäster som var ute både vardagar och helger. Under min tid på Statt hade vi otroligt många gäster. Ägaren Curt Bergfors hade så många idéer. När det var som störst kunde det vara tretusen människor på Bryggan, Pubterrassen och Roxy. Det var så fullt att om man tappade något på golvet, då var det omöjligt att plocka upp det. Det var folk överallt.

När var du på Bryggan senast?

– Jag blev inbjuden dit för två år sedan. Jag blev ledsen av att se det och kan inte förstå varför man inte kan göra något av lokalen. Det måste ha varit härligt att få vara på Terrassen en varm sommardag.

Du har arbetat på Luleås samtliga hotellrestauranger. Hur länge har du funnits på Cook´s?

– Här har jag varit i 22 år. Jag brukar skoja att om jag bara hade varit lite yngre så hade Eive (Stenvall, hotelldirektör) fått skicka mig på en sommelierutbildning. Det hade varit riktigt roligt.

Är viner ett av dina specialintressen?

– Jag läser mycket om viner. Det finns så mycket att lära sig. Hemma har jag ett vinskåp med några favoriter. Jag är väl lite yrkesskadad.

Vad häller du i ditt eget glas?

– Just nu tycker jag mycket om Rieslingviner

Ska den vara torr eller fruktig?

– Torr, alltid torr.

Har du någon raritet i samlingen?

– Jag har någon dyr Brunello. Sedan köpte jag två flaskor Eiswein när jag besökte min dotter under hennes tid i Vancouver. De flaskorna lär visst vara värda över 3 000 kronor. När man tillverkar drycken använder man sig av vindruvor som plockas precis efter att de blivit lite frostnupna. Det ger en speciell smak.

Din yrkeskarriär sträcker sig i dag över 57 år. Har du någon favoritgäst?

– Jag har en speciell gourmetgäst som kommer varje fredag. Han är väldigt trevlig och brukar alltid sitta vid bord åtta. Jag brukade servera honom även på den tiden när jag arbetade på Statt.

Vad är det roligaste som hänt på jobbet?

– Ett minne var när de ringde in mig för att servera under en stipendieutdelning på Statt. Det brukar vara stora tillställningar med all personal från Max hamburgeri. Jag brukade normalt inte gå på de festerna, men nu hade de drabbats av sjukdom och bad mig att hoppa in i serveringspersonalen. Mitt under stipendieutdelningen hör jag en röst som säger: ”Kan Birgitta Sterner sluta jobba och komma upp scenen?” Jag var en av stipendiaterna. Pengarna räckte både till att bjuda dottern på en fin middag på Grand Hotells franska restaurang och till en resa till Kanarieöarna för maken och mig.

Kan alla jobba på restaurang?

– Nej. För det första måste du vara intresserad av människor. Det är inte alla. Sedan kan du inte göra ett bra jobb om du inte är intresserad av mat, vin och goda smaker.

Vad gör du när du inte arbetar?

– Då har jag min trädgård. I mitt växthus finns det alltid något att göra. Här växer tomater, potatis och många kryddörter. Bland annat odlar jag salvia och rosmarin. Rosmarin använder jag till lamm, men salvian sparar jag till en vardagsrätt där man steker lite vitlök och strimlad kycklingfilé. Det serveras med kokt pasta och parmesan. Det är ljuvligt gott.

Ingen grädde?

– Nej, bara parmesan. Sedan brukar det alltid bli lite vätska från pastan. Salvian är också god till lax.

Handen på hjärtat, har du någon gång köpt hem lådvin?

– En gång, men det kommer inte ske igen. Den gången var vi många som skulle grilla hemma. Jag tycker att vin ska drickas på flaska. Det är festligare. Direkt när boxarna dök upp sade jag att det här är inte bra. Folk tappar begrepp om hur mycket de dricker. Å andra sidan behöver man inte lika fin kvalitet på vinet om man ändå tänker dricka den utomhus. Luften gör att en del av aromen går förlorad.

Har du tre bra vintips att bjuda på?

– Jag brukar säga att de riktigt dyra vinerna vill jag dricka själv för de flesta förstår inte att uppskatta det på rätt sätt. Jag brukar rekommendera ett mousserande vin som kommer från London. Nyetimber Classic Cuvee är tillverkad på samma principer som champagne. Riktigt gott.

– När det gäller vita viner väljer jag gärna Win-win. Den kostar strax över hundralappen. En annan vit pärla är A Christman, en Riesling som tillverkas i Pfalz och passar bra till löjrom.

– När det gäller röda viner är jag förtjust i viner från Priorat som är ett litet område i norra Spanien. De går att få tag på via Systembolagets beställningssortiment. Ritme heter en av mina favoriter som dessutom är ekologiskt. Den kostar närmare 200 kronor.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Lite bestämd och skrattar åt allt.

Vad har varit ditt livs största kris?

– När maken Ulf blev sjuk. Han drabbades av MS, men det dröjde länge innan läkarna kom fram till rätt diagnos. De trodde att han hade drabbats av en stroke. Det var fruktansvärt. Han var klar i huvudet, men kunde inte förmedla det själv.

– Vid ett tillfälle ville läkarna avbryta sondmatningen och bara ge honom vatten och lugnande. Jag var så arg och fick dom att ändra sig. Jag vill helst inte tänka på hur det skulle ha gått om jag inte funnits där. Jag tror att jag grät i ett halvår. Det var en hemsk tid.

Hur har den tiden förändrat dig?

– Ulf levde med sjukdomen i fem år. Han fick ett särskilt boende, men var hemma hos mig i stort sett varje dag. Sedan fick jag brustet hjärta när han gick bort 2014. I dag har jag återhämtat mig från sorgen. Det händer faktiskt att det kommer fram folk på stan och vill prata om det här. Man får inte behandla människor på det här sättet. Jag hoppas att det ska gå fort när det är dags så att man slipper vara med om samma sak som för Ulf.

Min fredagskväll Tre röster om ”Biggan” Fakta / Birgitta Sterner

"För det mesta arbetar jag fredagar och lördagar. Om jag inte jobbar lagar jag god mat hemma för mina goda vänner. Jag tillagar gärna fisk för kötträtter är vi bra på mitt jobb. Om det går att få tag i blir det gärna hälleflundra. Det är ganska svårt att hitta bra fisk i Luleå."

Jonas Björnström, 42, frukostchef, Luleå: Ibland kände man sig som Mållgan när stora sällskap svepte förbi utan att bevärdiga hovmästaren en blick, men kramade om servitrisen. Jag brukar säga att Birgitta Sterner är Luleås sista första servitris. Förr var det bara första servitrisen som fick ta hand om de finaste gästerna.

Petter Nyberg, 31, restaurangchef, Luleå: Hon var mycket uppmuntrande och stöttande när vi startade CG. Jag minns att hon sade ”att äntligen kan jag gå i pension när jag vet att det finns bra folk som kan ta över”. Det är bra att hon fortsätter att jobba. Birgitta är en förebild för alla ”restaurangare” i den här stan.

Eive Stenvall, 49, hotelldirektör, Luleå: Vi samarbetar med ett norskt företag som utbildar vår personal i merförsäljning. De har myntat ett uttryck, ”Sale by Biggan-style”, som de brukar ha med på alla deras kurser. Principen är grundad på Birgitta Sterners arbete. Hon är duktig på att leda kunden rätt för att öka deras upplevelse.

Namn: Birgitta Elisabet Sterner.

Född: I oktober 1943 i Nybyn utanför Överkalix..

Yrke: Pensionär och servitris på Cook´s krog.

Bor: Parhus på Hertsön.

Familj: Dotter Eva, 36, och barnbarnen Viktor, 12, och Tom, 6.

Utbildning: Vittjärvs lanthushållsskola,

Karriär: Har serverat på Hotell Laxen, Överkalix, Standard Hotell, Savoy, Stadshotellet, SAS Hotell och Cook´s krog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!