En frusen gr i stadsparken

Nu står det där igen i stadsparken till Luleåbornas stora glädje. Årets isdjur blev en enorm gris. Eller vad sägs om 14 ton?- Det är en sugga. Nu får vi se om det blir några kultingar, säger Urban Larsson från kommunens park- och naturavdelning som har varit konstnären Hans Englunds "hantlangare".

Suggan drar alla förbipasserande Luleåbors blickar till sig där den tronar i parken. Den har en roande inverkan. Många tar upp sin mobil och fotograferar.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Pär Bäckström</_Bildtext Fotobyline>

Suggan drar alla förbipasserande Luleåbors blickar till sig där den tronar i parken. Den har en roande inverkan. Många tar upp sin mobil och fotograferar.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Pär Bäckström</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-12-17 06:00

Grisen kom på plats tidigt på torsdagsmorgonen. Redan klockan sju påbörjades färden från stadsträdgården i Björsbyn där den skapats.

- Det här är det tidigaste och snabbast tillverkade djuret någonsin. De flesta har kommit på plats i mitten av januari, säger Urban Larsson som tillsammans med kollegan Juha Palosaari arbetar med den rutschbana som alltid kompletterar isdjuret i stadsparken.

Sju meter lång
Att skapandet av grisen gått rekordsnabbt förklarar han med att det helt enkelt har varit så kallt väder och att det funnits snö - om än inte så väldigt mycket.

- Jag och Juha har gjort snö- och vattenblandning och byggt upp snö och is som Hans sedan har format. På två veckor var suggan färdig, säger Urban Larsson.

Rutschbanan ska byggas av bland annat 100 isblock och bli cirka 25 meter lång.

- Den kommer att vara färdig för åkning på tisdag eller onsdag i nästa vecka. Ibland kommer det skolklasser med hjälmar så fort någon har sett isdjuret men det är mycket arbete med rutschbanan.

Isdjuret står på ett fundament av stål som återanvänds år efter år. Grisen är det 26:e djuret att ståta på det. Den väger 14 ton, är 3,50 meter hög och 7 meter lång!

- Skinkan? Ja, den väger kanske tre ton, säger Urban Larsson.

Två kultingar
Konstnären Hans Englund är inte på plats i Stadsparken. Han är nämligen i stadsträdgården och håller på att tillverka två kultingar till suggan.

- De ska få stå där i slänten och kliva på, säger han i telefon.

Han berättar att tanken var att göra ett vilt djur i år som nästan alla tidigare åren.

- Men vi kom inte på något som vi inte redan haft. Jag hade en liten grisfigur hemma och sa att vi kanske kunde göra en sugga. Så blev det.

Fjolårets isdjur, en orre på 15,5 ton, blev kortlivad på grund av otjänligt väder. Hans Englund hoppas på ett längre liv för årets djur.

- Att det kommit på plats redan nu innebär ju en extra månad, säger han.

Ja, det blir i alla händelser ett liv efter jul för suggan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om