En fas som får människor att trivas

Gamla stolar blir som nya i Nyein Oos händer. ”Jag slipar och målar om”, säger han.

Gamla stolar blir som nya i Nyein Oos händer. ”Jag slipar och målar om”, säger han.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2013-05-20 06:00

Idérum på Hertsön är ett ställe som drivs av arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå kommun. Hit kommer människor via Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen efter långa sjukskrivningar och/eller långa perioder av arbetslöshet. Här får de en chans att komma igen i en lugn och kreativ miljö. Här blandas olika nationaliteter, ungdomar och kvinnor och män i olika åldrar. Här finns ett snickeri, en ramverkstad, en textil avdelning, ateljé, måleri och kök för arbetspraktik och rehabilitering.

Auli Tytärniemi har arbetat på Idérum i snart ett halvt år. Hon städar och tvättar och när hon får tid över så handarbetar hon.

- Jag bodde i Stockholm och arbetade inom vården där men flyttade av hälsoskäl till Luleå. Jag har astma och miljön är bättre här.

Hon har haft sommarjobb inom äldreomsorgen men i övrigt varit mest arbetslös sedan hon kom till Luleå för fyra och ett halvt år sedan.

- Jag blev så glad när jag fick komma hit. Det är en så positiv och bra anda här. Jag trivs med alla människorna, säger Auli Tytärniemi.
Nyein Oo, 45, kom till Idérum för praktik. Nu är han anställd här. Han slipar och målar om gamla möbler. Återbruk är en av Idérums viktigaste idéer.

- Jag trivs. Allting är bra här. Vi är nästan som en familj, säger han.

Katerina Ekström, 46, kom också hit för praktik. Nu är hon sedan en tid tillbaka handledare på syavdelningen. Hon har sina rötter i Ryssland och är utbildad kläddesigner.

- Jag fick visa upp mina kunskaper och var sedan med och byggde upp textilavdelningen. Alla trivs i vårt kollektiv.

- Innan jag kom hit vikarierade jag som textillärare i skolor. Det kan jag inte göra sedan jag för två år sedan blev lungtransplanterad, säger hon.

Ser möjligheterna
Arbetsledarna Johan Leijon och Rose-Marie Lundström Stenberg berättar att man tar till vara varje enskild individs intressen och kompetenser.

- Vi ser möjligheterna hos varje individ och bygger verksamheten på de kompetenser som de och arbetsledarna besitter. Vår ambition är att få människor att växa utifrån sina förutsättningar, att utvecklas och använda sin kreativitet, säger Johan Leijon.

- Social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet är våra ledstjärnor, säger Rose-Marie Lundström.

Målet för alla som kommer till Idérum är att kunna gå ut på den öppna arbetsmarknaden.

- Det tar olika lång tid för olika människor, säger Rose-Marie Lundström.

Bygger rutiner
Idérum tar emot maximalt 20 personer.

- Det är en lagom stor grupp att bygga rutiner och få i gång vardagen i, säger Johan Leijon.

- Så småningom kan man gå vidare till en större social grupp. Många har fortsatt till Återvinningsmarknaden på Kronan som tar emot 60-70 personer. Det är ett mer publikt ställe där man till exempel står i kassan och träffar kunder på ett annat sätt än här. Vi har också försäljning av våra produkter men i mindre skala, säger Rose-Marie Lundström Stenberg.

Arbetsledarna har motiverande samtal med dem som kommer hit utifrån behovet hos var och en.

- Vi ställer öppna frågor, lyssnar och bekräftar. Lösningarna på problem ska komma från individen, inte från oss, säger Johan Leijon.

Trötthet och svårigheter att passa tider är exempel på problem som har förekommit och behövt lösningar.

- Vi kan hjälpa till med att skapa goda rutiner, säger Rose-Marie Lundström Stenberg.

Hon berättar att motiverande samtal egentligen är en anda i huset.

- Det handlar om tid att lyssna när det berättas och att hitta en röd tråd att dra i, säger Johan Leijon.

Motiverar
När vi från NSD besöker Idérum så träffar vi medelålders kvinnor och män. Rose-Marie Lundström Stenberg berättar att det också kommer hit unga människor - mellan 16 och 25 år.

- Vi har två grupper för unga, Arena ungdom och Pyramiden.

Det handlar om unga som inte klarat av sin skolgång eller inte kommit in på arbetsmarknaden.

- Vi försöker motivera dem som inte klarat av skolan att fortsätta sina studier. De som inte har kommit in på arbetsmarknaden får testa olika arbeten här. Många unga är skapande personer och jobbar väldigt bra utifrån sina intressen. Att utgå ifrån vars och ens intresse är ett vinnande koncept, säger Rose-Marie Lundström Stenberg.

Alla älskar Ruff
Hon påpekar att de som aldrig har fått in en fot på arbetsmarknaden inte alls vet vad som förväntas av dem. Arbetsledarna får ta allt från grunden.

Ett centralt inslag på Idérum är hunden Ruff. Den lilla maltesern är älskad av alla.

- Jag blev änka för ett år sedan. Ruff blev min livräddare, säger matte Rose-Marie Lundström Stenberg.

Auli Tytärniemi säger:

- Jag längtar efter Ruff under helgerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om