Morten Storms liv har varit minst sagt brokigt. Han blev kriminell i tidiga tonår, hamnade i fängelse, blev medlem i ett kriminellt MC-gäng, fängslades på nytt och kom då i kontakt med islam.
I England blev han radikal islamist. Men enligt honom själv började han 2006 att omvärdera det han blivit lärd och tog till sist kontakt med den danska underrättelsetjänsten PET och erbjöd att börja arbeta för dem som hemlig agent för att bekämpa al Qaida.
Enligt Magnus Ranstorp råder det ingen tvekan om att Storm verkligen varit en agent.
- Det är mycket som är svårt att bortförklara för PET: Storm har bandat samtal med både PET och CIA. Det finns även kvitton på utbetalningar. Däremot är det väldigt svårt att avgöra hur viktig han har varit och om hans arbete verkligen ledde till något. Det finns narcissistiska drag och det är troligt att han i vissa delar överdriver sin egen betydelse.
Pinsamt för PET
Att Storm har gått ut med sin historia i media har inneburit turbulens i Danmark och, enligt Ranstorp, är det en stor pinsamhet för PET.
- Hanteringen har varit under all kritik och PET har visat dåligt omdöme. Att en säkerhetstjänst lämnar spår på det är sättet är anmärkningsvärt. De har gjort fundamentala misstag, men det visar samtidigt hur mycket de litade på honom.
Ingen i Danmark har velat bekräfta Storms uppgifter. Den första som trätt fram och verifierat historien är Toby Cowern, en engelsman som nu bor i Porjus. Han berättade sin historia i NSD i går, som i korthet gick ut på att även han skulle rekryteras som hemlig agent och leva med falsk identitet för att infiltrera al Qaida.
Att Storm och Cowern verkligen känt varandra verkar ställt utom allt rimligt tvivel. På en hemsida för Storms företag Storm Bushcraft, som bedrev överlevnadsträning i extrema miljöer, var både Storm och Cowern uppsatta som instruktörer.
Vad Storm och Cowern har för motiv till att bli offentliga kan man bara spekulera i.
- Jag tror att Storm är ute efter erkännelsen. Han vill vara någon viktig och han älskar publiciteten. Och jag skulle bli mycket förvånad om inte Hollywood snappar upp historien och gör en film, säger Ranstorp.
Betyder offentligheten att det nu finns en hotbild mot Storm och Cowern?
- Ja, i alla fall Storm. Han har erkänt så mycket som väcker ont blod i vissa kretsar. Däremot tror jag inte att Cover behöver oroa sig särskilt mycket.
Magnus Ranstorp utesluter att den historia som nu rullas upp i Danmark även hade kunnat inträffa i Sverige.
- Svensk säkerhetstjänst skulle aldrig ta sådana risker. De skulle ha hållit sig ifrån en person med så brokig bakgrund som Morten Storm.