I 68 år tillverkades tegelstenar vid Mariebergs herrgård som ligger mellan Norra Sunderbyn och Gammelstads kyrkstad. Det omtalat vackra teglet användes bland annat i bygget av Norrbottens museum samt bostadsområdena Malmudden och Örnäset.
1967 var tegelepoken över. Det vackra trähuset som användes för att torka teglet var det första att ge vika för tidens tand.
De kvarvarande byggnaderna ägs av Luleå kommun, som har eftersatt underhållet av smedjan, matsalen och kontoret. I dag är husen i så dåligt skick att en rivning är oundviklig.
Norrbottens museum har i många år hyrt ett förråd vid det gamla tegelbruket. Där har ett 100-tal föremål som minner om en svunnen tid förvarats.
– Det handlar mestadels om gamla jordbruksföremål från hemman i bland annat Luleå, Sunderbyn, Älvsbyn och Niemisel. Här finns gamla höskrindor och andra jordbruksredskap som slutade att användas i samband med att många mindre jordbruk försvann på 1960-talet och ersattes av stordrift med mer moderna jordbruksmaskiner, berättar föremålsantikvarie Robert Pohjanen.
Anna Lundgren, avdelningschef för Norrbottens museums samlingar och bildarkiv, lyser upp när samlingen kommer på tal.
– Det har varit spännande att gå igenom alla saker. Det sätter igång fantasin och skapar trådar som man vill gå vidare med. Det handlar om en del av vår kulturhistoria som förtjänar att tillgängliggöras för allmänheten.
Nu har stora delar av samlingen flyttats över till ett nytt förråd utanför Boden för att skapa bättre möjligheter att bevara föremålen. Planen är att förrådet i Marieberg ska stå tomt till hösten. Efter utgallring av bland annat trasiga föremål kommer samlingen att digitaliseras.
I ett intilliggande förråd i Marieberg förvaras ett tiotal lastpallar som innehåller handgjorda gjutmallar i trä. De tillverkades av finsnickrare inför gjutningen av de maskindelar som behövdes för att bygga NJA:s första järnverk i Luleå.
Mallarna återupptäcktes av konstnären Kerstin Hedström som skapade en uppmärksammad utställning på Norrbottens museum 1993. Sedan föll de historiska föremålen på nytt i glömska.
Nu överväger Norrbottens museum möjligheten att ta vara på ett urval av trämallarna.
– Vi behöver titta närmare på föremålen som är en spännande del av Luleås historia. Vi har inte tagit ställning till frågan ännu, säger Anna Lundgren.