En dyster trend

Nästan 1 000 av Luleås ungdomar står utanför arbetsmarknaden. Och inom ett par år kommer 1 700 av Luleås unga att ha flyttat söderut.I Våga-projektet tar Luleå kommun krafttag för att vända den negativa trenden. Ett steg är att väcka ett slumrande engagemang.- Blygsamhet är slöseri med tid, säger Leo Razzak när han mötte på tisdagen mötte ungdomarna.

Leo Razzak, från Fryshuset i Stockholm, besökte under tisdagen arbetslösa ungdomar i Luleå. Tanken är att få dem att genom engagemang bryta sig ur sin situation.

Leo Razzak, från Fryshuset i Stockholm, besökte under tisdagen arbetslösa ungdomar i Luleå. Tanken är att få dem att genom engagemang bryta sig ur sin situation.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-03-19 18:22

Sakta men säkert håller ungdomsarbetslösheten i Norrbotten på att vända. Fortfarande växer den i Boden och Arvidsjaur, om man jämför med förra året.

Fryshusandan
I Luleå, som står för nästan en tredjedel av ungdomsarbetslösheten, satsar man pengar på Våga-projektet där fem anställda ska vända den negativa trenden.

- Det handlar ju inte bara om det. Vi har räknat ut att till 2021 kommer 1 700 ungdomar att flytta härifrån. Det måste vi arbeta med, säger Lotta Zetterström, projektmedarbetare från arbetsmarknadsförvaltningen.

Ett 100-tal ungdomar fick träffa föreläsaren Leo Razzak i Kulturens hus för att inspireras av den så kallade Fryshusandan.

Trasslig bakgrund
Leo Razzak kommer själv från en trasslig bakgrund, men har tagit sig fram genom sociala projekt.

Han manar politikerna att satsa på projekt liknande Våga.

- En flicka med självskadebeteende som behandlas kostar tio och en halv miljon kronor under tre år. En heroinist kostar 50 miljoner under ett liv. Då är en miljon kronor till ett projekt inte så mycket, säger han.

- Det kostar samhället att låta ungdomar sjunka ner i skiten.

Ett steg är att hjälpa de unga arbetslösa ur sin situation genom att skapa ett engagemang. Ofta leder det till ett steg in på arbetsmarknaden.

- Det finns många bananskal här i livet, säger Leo Razzak, som vill skapa en anda i Luleå där undomars idéer tas till vara. Och där arbetsgivare som söker anställda ser potentialen.

- Ur arbetsgivarsynpunkt är det relevant att ta fasta på fritidsintressena hos ungdomar.

Våga-projektet i Luleå, som på allvar drog igång i september förra året, har hittills involverat ungdomar i flera verksamheter.

- Vi har ungdomar som skapat projekt åt andra unga. Sedan har vi personal som tar till vara kompetenser hos ungdomar. En annan del i projektet är att jobba mot näringslivet, där de får komma fram med vad ungdomar bör göra för att stärka sin ställning och vad företagen själva kan bidra med, säger Lotta Zetterström.

Trygg i sig själv
- Projektet bygger på att idéerna ska komma från de unga själva. De ska själva planera och genomföra saker.

Under våren inleds ett samarbete med Luleå näringsliv.

Har ni sett några resultat hittills?
- Vi har några unga som arbetar med Luleå Expo inför Vårmässan. Vi har unga som arbetar med utvecklingskontoret. Vi har en festival på gång i juli i samband med Pride-festivalen. Det här hänger mycket på att ungdomarna själva har en vilja och ambition att engagera sig. Det riktar sig inte mot alla heller. Man måste nog vara ganska trygg i sig själv för att gå in i projektet, säger Lotta Zetterström.

Projektet kommer drivas fram till juni 2014.

FAKTA Ungdomsarbetslösheten i Norrbotten

Luleå 961 (-123)

Boden 452 (45)

Arjeplog 29 (10)

Arvidsjaur 91 (-24)

Gällivare 195 (-33)

Haparanda 169 (-8)

Jokkmokk 77 (-21)

Kalix 259 (-22)

Kiruna 163 (-9)

Pajala 67 (-3)

Piteå 536 (-156)

Älvsbyn 92 (-2)

Överkalix 58 (-2)

Övertorneå 61 (-8)

Källa: Arbetsförmedlingen.Siffrorna visar antalet arbetslösa i åldrarna 0-24 år vecka 11. Inom parantes finns motsvarande siffror från förra året. Siffrorna gäller öppet arbetslösa och arbetssökande i projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om