En dyster framtid

Klimatfrågan - vart tog den vägen? Pär Holmgren, före detta meteorlog på SVT, pratade väder på Sunderby folkhögskola i helgen.- Norge är det land i världen som kommer allra bäst undan klimatförändringarna, säger han.

Foto: TOMMY ANDERSSON / SCANPIX

LULEÅ2010-11-15 06:00
För två år sedan slutade han som meteorlog på SVT och startade eget företag. Numera skriver han böcker samt åker runt och föreläser.
Åker tåg
- Jag åker alltid tåg dit jag ska. Jag ska snart köpa mitt andra tågluffarkort för i år, säger Pär Holmgren.
Det är en lätt dyster bild av jordens framtid som han målar upp för de ungefär 30-tal personer som finns i publiken på Sunderby folkhögskola. Jorden blir bara varmare och varmare. Exempel: 2005 och 1998 är de två varmaste åren sedan man införde globala mätningar 1880.
- Och 2010 ser ut att slå det, säger han.
Hur illa ställt är det med klimatförändringarna?
- På en skala mellan ett och tio, så skulle jag nog säga tolv, säger han.
Den heta klimatfrågan försvann nästan helt efter klimatmötet i Köpenhamn, 2009.
- Media blåste upp allting inför det mötet och många trodde att nu jäklar skulle det här lösas. Det blev en enorm besvikelse när det inte blev så. Ju mer vi lär oss om klimatförändringarna, desto svårare fattar vi att det är att lösa de här problemen, säger han.
Rekordlite is
Nu har medias intresse svalnat.
- Något som händer just nu, och som det inte skrivs något om, är att det är rekordlite is uppe i Arktis för att vara i mitten av november. Men det verkar inte media tycka är så roligt att skriva om, säger han.
Tidigare var det hippt bland politiker att prata om klimatfrågorna men sedan nederlaget i Köpenhamn vågar de inte ge sig ut på den marken igen, med rädsla för att misslyckas. Det är Holmgrens teori.
Är det tuffa beslut från politikerna som krävs för att stoppa klimatförändringarna?
- Politikerna kan inte göra mer än vad väljarna säger åt dem att göra. Folk tänker mer på plånboken än något annat, och i det här samhället vi har är vi inte vana att behöva tänka långt framåt, säger han.
Intresset för klimatfrågor har sjunkit även bland vanligt folk. Han tror att det är en självbevarelsedrift hos många. Frågan blir för stor att hantera.
- Jag har full förståelse för att man blundar för problemet om man är en stressad småbarnsförälder som har nog svårt att få livet att gå ihop.
Klimatflyktingar
Oljerika Norge, men även Sverige, är de länder som kommer bäst undan klimatförändringarna. Vattenkraft, bra vindförhållanden och glest befolkat är några av anledningarna.
- Vi som bor här uppe är inte de som kommer att drabbas hårdast, men vi kanske får ta emot klimatflyktingar från andra länder, säger han.
Föreläsningen anordnades av ABF, Sunderby folkhögskola och Folkbildningsförbundet som en del i en klimathelg med syftet att väcka klimatdebatten igen.
- Klimatförändringarna är mycket akuta. Det går inte att vänta längre, och det är på den politiska vägen som besluten måste fattas annars går vi en dyster framtid till mötes, säger Fredrik Hansson, arrangör från ABF Norrbotten.
Fakta
➤ Spara energi. Det är det viktigaste och enklaste utan att du behöver ändra livsstil.
➤ Planera. Åk så sällan som möjligt och handla.
➤ Ät mindre kött. En köttätare kräver tio gånger mer av jordens resurser än en vegetarian.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om