"En dusch av glädjehormoner"

Ensamkommande ungdomar fick på lördagen chansen att prova på träningsformen Crossfit.– De kan behöva en dusch av glädjehormoner, säger Daniel Muotka, ägare av gymmet.

Glädjehormoner. Daniel Muotka, ägare av Crossfit-gymmet, och alla deltagarna efter passet.

Glädjehormoner. Daniel Muotka, ägare av Crossfit-gymmet, och alla deltagarna efter passet.

Foto:

Luleå2016-02-20 14:54

Daniel Muotka, som driver Crossfit Holistics i Luleå, kände att han ville göra något för alla nyanlända ungdomar som kommit hit. Han tog därför kontakt med Nordkalottens boende för ensamkommande flyktingbarn och bjöd in alla som ville till ett gratis träningspass. Målet är att kunna erbjuda barnen en sysselsättning och han tror att träning är en bra aktivitet.

– Alla mår bra av att svettas lite och få göra det tillsammans. Som jag uppfattar det vill de ju aktivera sig och röra på sig och få utlopp för sin energi. Träningsendorfiner och må bra hormoner mår vi ju alla bra av, säger Daniel Muotka.

Sex stycken ungdomar i åldrarna 16-17 år kom till gymmet för en timmes träning på lördagsmorgonen. En av gymmedlemmarna som talar persiska ställde upp som tolk.

Vad tyckte de om att få träna?

– De älskade det. De frågade hur många gånger per vecka som de får komma, de fick svettas men även skratta mycket. Många hade spelat fotboll och tränat tidigare.

Kommer ni att bjuda in till fler träningstillfällen?

– Vi är helt klart öppna för det och vill göra allt vi kan för att hjälpa till. Sedan är det upp till boendena att samordna och koordinera, säger Daniel Muotka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om