En dag med våra fyrbenta vänner

De senaste åren har det varit en boom av hunddagis i hela landet. Allt fler väljer att lämna bort sin hund under veckorna men även vid resor. På Vaktens hunddagis börjar hundarna komma tillbaka från semestern.

Bus. Efter att ha fått leta en leksak och godis i bollhavet är det nu dags att springa genom den blå tunneln. Hunden Unik springer runt som i ett glädjerus.

Bus. Efter att ha fått leta en leksak och godis i bollhavet är det nu dags att springa genom den blå tunneln. Hunden Unik springer runt som i ett glädjerus.

Foto: Linnea Bergenudd

Luleå2014-08-10 09:39

För Märta Lundsten, som öppnade dagiset 2012, har drömmen om att driva ett hunddagis funnits länge. Efter ett par års letande efter en passande lokal slog hon till och nu tar hon även emot pensionatshundar. Dagiset har plats för upp emot 36 hundar men de måste begränsa antalet för att hinna med annat än rastning.

– Just nu har vi 13 hundar men det är inte så många, i vanliga fall har vi mellan 20-23 hundar, säger Märta Lundsten.

Anledningen till att många väljer att lämna sin hund på dagis tror hon beror på den nya lagen som kom vid årsskiftet. Numera får en hund inte vara ensam hemma eller i rastgård i flera timmar i sträck enligt jordbruksverkets regler.

– Hundar mår bättre när de får rastas och umgås med människor. Det är viktigt att de får social kontakt och stimulering. Jag har träffat människor som berättar om hundar som de hör sitter inne i hus och skäller hela dagen och det är ju inte bra, berättar Märta Lundsten.

Många hundar går på dagiset när matte och husse arbetar, men de har även de som stannar i några veckor när ägaren är ute och reser. För att de ska bli aktiverade tar dagispersonalen ut hundarna i grupp för lek och aktiviteter ett par gånger om dagen utöver rastningen.

– Vi har olika saker att aktivera de med som ett komplement till springandet. Det är viktigt att stimulera skallen också, säger hon och berättar att dagiset tar emot många praktikanter och arbetsprövande som inte kan låta bli att kela och gosa med hundarna.

För att få en dagisplats måste hunden vara vaccinerad, försäkrad och chipmärkt. Aggressiva hundar säger de bestämt nej till.

– De som har lite osäkra hundar får komma hit så jag får träffa hunden. Vem som helst ska kunna gå ut och rasta, det är okej att hunden är avvaktande men den får inte vara aggressiv.

Hundarna måste vara fri från smittsamma sjukdomar men om det är en hund med ett särskilt behov rättar sig dagiset efter det. Ägarna får själva berätta vilka rutiner som hunden behöver.

– Epilepsi är det många hundar som har och vi har haft en del och då får vi medicin som vi ger. Vi har även haft en fransk bulldog som varit helt döv och då fick vi köra teckenspråk.

På dagiset finns hundar av alla raser och storlekar. Från en liten Chihuahua till stora Grand Danois. Precis som vi människor har de olika personligheter och ingen är den andra lik. För personalen har det inte varit helt lätt att inte fästa sig vid våra fyrbenta vänner och de är glada att många börjar komma tillbaka från sommarledigheten.

– Vi har haft hundar som varit här i över tre månader. Det känns som ens egen hund som åker iväg men nu börjar man vänja sig vid att de kommer och går, säger Märta Lundsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om