Emmy 19, Elena 19, och Josefin 18, tvekar inte – ska rösta 9 juni

Emmy 19, Elena 19 och Josefin 18, gymnasieelever i Luleå har saken klar för sig. Den 9 juni ska de rösta i EU-valet. Och för de tre förstagångsväljarna är klimatfrågan den viktigaste.

De tre förstagångsväljarna nämner klimatfrågan som en av de viktigaste.

De tre förstagångsväljarna nämner klimatfrågan som en av de viktigaste.

Foto: Wiktor Nummelin/Pia Hanzi

Luleå2024-05-15 06:00

Nyheten i korthet

  • Gymnasieeleverna Emmy, Elena och Josefin från Luleå, alla förstagångsväljare, planerar att rösta i EU-valet den 9 juni, med klimatfrågan som deras viktigaste fokus.
  • Jonas Nuldén, som arbetar med att sprida information och öka kunskapen om EU, besökte elevernas skola för att diskutera vikten av att rösta i EU-valet.
  • Trots oro för spridning av felaktig information på sociala medier, menar eleverna att plattformar som TikTok är viktiga för att dela politisk information, särskilt bland unga.

– Att inte rösta är dumt, tycker jag. Vad ni röstar på lägger jag mig inte i, men jag vill att ni ska rösta, det är bra för demokratin. Det sämsta man kan göra är att inte rösta, då är en blank röst bättre.

undefined
EU-parlaments ledamöter på plats inne i plenisalen i Strasbourg. Sverige har 21 av 720 platser under mandatperioden 2024-2029.

Budskapet är tydligt och orden kommer från Jonas Nuldén. Han har nu hållit närmare 1000 föredrag om EU och vikten av att rösta i valet till Europaparlamentet. Denna dag besöker han en klass i Luleå. Studenterna sitter tysta och lyssnar medan Jonas Nuldén gestikulerar och pratar engagerat om något han pratat om i snart 20 år. 

– Ett parlament som ligger i Belgien och Frankrike, och jag har mage att kalla det ett svenskt parlament?! Jamen det är ju ett svenskt parlament, för det kommer från båda dessa, saker som gäller här i Luleå, säger han och pekar på en bild av riksdagen i Stockholm och EU-parlamentet i Strasbourg.

undefined
Jonas Nuldén har hållit närmare 1000 föredrag om EU genom åren. Inför valet den 9 juni är dagarna extra intensiva.

Jonas Nuldéns uppdrag är att sprida information och öka kunskapen om EU- och europafrågor. Arbetet finansieras av EU-kommissionen, länsstyrelsen och Region Norrbotten. Europa Direkt Norrbotten, som kontoret heter, erbjuder skolor, organisationer, myndigheter och föreningar föreläsningar om EU. 

I det senaste valet 2019 röstade 55 procent av Sveriges röstberättigade i EU-valet. 

– Vi vill ha ett högt valdeltagande. Ytterst är det en demokratifråga. Jag är ute för att få folk att förstå varför detta val är lika viktigt som andra val. 

undefined
EU-ländernas flaggor - och även Ukrainas - fladdrar utanför EU-parlamentet i Strasbourg. Den 9 juni kan svenskar säga sitt om vilka som ska sitta på Sveriges 21 platser.

Emmy Forsberg, 19, Elena Palo, 19 och Josefin Holmqvist 18, läser tredje året på estetiska programmet och behövde inte övertygas. Att de ska rösta i EU-valet hade de bestämt sedan tidigare. Men de tycker att dragningen var bra, att de lärde sig mer och blev än mer övertygade att de ska rösta.

– Det blev mer tydligt, säger Emmy Forsberg.

– Man känner mer hur viktigt det är, säger Josefin Holmqvist.

undefined
Emmy Forsberg, 19, Elena Palo, 19 och Josefin Holmqvist 18, går tredje året på gymnasiet i Luleå.

Vilka frågor är viktigast tycker ni?

På frågan så svarar de tre klasskamraterna samstämmigt att klimatfrågan är det första de tänker på. 

– Vi måste ju ta hand om världen så att vi har en framtid att leva i, säger Elena Palo.

– Vi unga drar ju det korta strået och får ta det som äldre generationer har gjort, säger Emmy Forsberg. 

– Det finns jättemånga viktiga frågor, men vad som händer med klimatet är ju så viktigt, om vi ska ha en värld att hålla val i, säger Josefin Holmqvist. 

Ekonomi och demokrati är två andra frågor de tre lyfter som viktiga. 

– Folk är så pengahungriga. Företag och ledare tänker ofta mer på pengar än på klimat, säger Emmy Forsberg.

– Exakt, folk kommer inte köpa produkterna om vi inte har någonstans att leva, säger Josefin Holmqvist. 

De har en känsla av att många förstagångsväljare, liksom de själva, kommer att gå och rösta den 9 juni. De får mycket information kring politik och val via sociala medier. Frågan är aktuell då EU nu har ögonen på TikTok, bland andra.

– Många är snabba att döma ut sociala medier, men unga använder ju sociala medier, även TikTok, till att dela viktig information, säger Emmy Forsberg.

– Ja, det här med källkritik har vi fått träna på ända sen vi var små. Man har tänkt på det väldigt länge, säger Josefin Holmqvist. 

Att EU skulle gå in och begränsa TikTok som en del politiska röster vill, tycker de inte är en bra idé. De menar att det ändå skulle dyka upp nya liknande plattformar. 

– Då är det ju viktigare att istället lära yngre att vara källkritiska så att man inte tror på precis allt man ser, säger Elena Palo. 

EU och TikTok

TikTok utreds av EU-kommissionen för att se om de brutit mot "Förordningen om digitala tjänster", en ny lag som gäller från februari 2024 och ska göra den digitala miljön inom EU mer säker. 

Det som ska bedömas är bland annat om TikTok gör nog för att skydda barn, om de har beroendeframkallande design och hur skadligt innehåll kan innebära risker. De utreds också för lanseringen av "TikTok Lite" i två länder.

TikTok har sagt till TT att de ska fortsätta jobba för ungas trygghet på plattformen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!