En av veckans mest omdebatterade händelser är elprisets snabba uppgång. Att isläggningen just nu pågår i de utbyggda älvarna är en faktor som nämns, andra är höga elpriser på kontinenten, avvecklad kärnkraft och det kalla vädret som råder just nu. Inne på Kulturens hus i Luleå passade vi på att fråga några norrbottningar hur de ser på saken.
Bengt Jönsson har en villa i Råneå.
– Jag har fast elpris så jag har inte tänkt så mycket på det men visst är det oroväckande med höga elpriser. Det drabbar ekonomin, säger han.
För att få ner sin egen förbrukning har han bland annat installerat två värmepumpar. Bengt Jönsson ser stora problem framöver om det ska kommer vara betydligt högre elpriser och kamp om elen.
– Det kan bli problem att ställa om nu när vi ska köra elbilar, räcker det till för det? Det är många frågor, säger han.
Lars Gyllenhaal, militärhistorisk författare från Luleå, försöker parera prisökningen genom att sänka sin förbrukning.
– Jag släcker ner lite mer hemma än vad jag brukar och när ingen är hemma stänger jag av julbelysningen, säger Lars Gyllenhaal.
På ett större plan tror han att fler kommer bli positivare till kärnkraften när det svider i plånboken.
– Jag tror det kan betyda en del politiskt, hur opinionen förhåller sig till kärnkraften när man drabbas av det mer personligt, säger han.
Hur tror du din nästa elräkning kommer bli?
– Jag skulle nog kunna räkna ut det men jag är den typen av människa som inte vill veta sånt i förrän räkningen kommer (skratt). Men jag räknar med att det blir en kalldusch.
Eivor Bryngelsson tar det höjda elpriset med ro.
– Jag tänker att det där ändrar sig hela tiden. Det går upp men snart går det ner igen. Jag känner mig trygg i Norrbotten, säger hon och fortsätter:
– Jag är så gammal att jag vill att det ska heta Televerket, SJ, Vattenfall och Posten.
Du tycker inte om privatisering inom vissa områden?
– Nej, jag hatar det där. Jag tycker staten ska sköta det. Att se till att vi får vatten, el, att tågen går och att vi får posten.
Anna Ullberg tycker det är svårt att få grepp på varför elpriset skjuter i höjden. Situationen är mer komplex än bara att isen ska lägga sig i de utbyggda älvarna någon vecka per år.
– I grunden måste vi nog spara och använda det vi har på ett effektivare sätt.
När nästa räkning kommer, finns det risk att du blir pank då?
– Inte pank men man kanske får spara in en del på julklapparna. (Skratt).