Förra året behandlades 3 793 patienter i hela landet med ect, som står för elektrokonvulsiv behandling av hjärnan. Strömmen i hjärnan orsakar ett epileptiskt anfall. I Norrbotten genomfördes 1133 behandlingar och 101 individer var registrerade för behandlingen. Ect rekommenderas för svårt sjuka i bland annat depression, även till personer under 18 och till gravida i vissa fall. År 2009 gjorde Uppdrag granskning ett program om den kontroversiella behandlingen och pratade då med Håkan Odeberg, läkare. När Norrbottens Media ringer honom vill han inte fördjupa sig i ämnet.
– Den häver djupa depressioner och bryter katakoniska tillstånd och förvirring och är en mycket viktig behandling.
Mer än så vill han inte säga i ämnet och avbryter samtalet.
Vi har pratat med Elina Haarala som är i 20-årsåldern. När Norrbottens Media ringer henne en tisdagseftermiddag, har hon precis blivit friskförklarad från depressionen som hon led av i flera år. I barndomen var Elina Haarala med om ett trauma som orsakade post traumatisk stressyndrom och vid 17 års ålder började hon må riktigt dåligt. Elina Haarala försökte ta sitt liv och blev tvångsinlagd på psykiatrin första gången när hon var 18 år gammal, efter det åkte hon in och ut. Förra hösten blev hon behandlad med ect efter att hon försökt skada sig själv. Tio behandlingar följde, trots att hon sade att hon inte ville ha ect.
– Jag tyckte det var hemskt, jag ville inte ha det men jag hade inget att säga till om. De hotade med att bälta mig och rulla in mig på behandlingen om jag inte gick med på det. Läkaren hade bestämt, och jag hade inget val.
Konsekvenserna av behandlingen blev allvarliga och hon säger att hon inte upplevde att det hjälpte överhuvudtaget.
– När min bästa kompis ringde visste jag inte vem jag pratade med.
Hon berättade att minnet till viss del återhämtat sig men att många minnen fortfarande är helt borta.
– Jag har sett bilder av att jag varit i Prag men jag har inget minne av det alls. Jag har sämre minne nu, och har lätt att glömma bort saker.
Under tiden hon var inlagd fick hon enligt henne själv ingen psykologisk behandling i form av samtalsterapi.
– Det är mycket förvaring och akuta behandlingar, jag erbjöds ingen långsiktig behandling.
Elina Haarala berättar att det ett tag var tal om att hon skulle få åka på ett behandlingshem där alla patienter vistas frivilligt.
– Landstinget sa ja, och var beredd att betala halva kostnaden, men kommunen sa nej.
Efter nio månader inlagd, mår hon bättre och pluggar och njuter av livet. Hur lyckades hon då ta sig upp?
– Jag hade nått botten och insåg att jag behövde göra någonting, så jag tog upp mina studier och det gav mig energi när jag såg att jag lyckades.
Vi träffas igen, måndagen den andra oktober och Elina ser glad och sprundlande ut. Hon beskriver sig som en omtänksam person med mycket energi.
– Jag har alltid kunnat skratta hur dåligt jag än har mått. En del undrade nog om jag verkligen mådde så dåligt. Men man kan se i ögonen hur man egentligen mår. En person som mår dåligt har en distanserad blick.
Vad önskar du vården gjort annorlunda?
– Istället för att tvångsbehandla önskar jag att de hade tagit tiden att prata med mig för att lugna.
Studier visar att metoden kan vara mycket effektiv för att häva akuta tillstånd. I hela landet bedömdes 47 procent vara symtomfria en vecka efter ect-behandling och anlendingen är att ect antas frige ämnen som får en att må bra. Men samtidigt återinlades fler än hälften av alla behandlande patienterna inom ett år. I riktlinjerna för ect framtagna av Svensk psykiatri, står att studier visar att hjärnan får problem att lagra information två veckor efter ect, och att mer eller mindre permanenta minnesluckor kan uppstå. En del patienter uppger även att minnen från andra tider än just sjukdomstiden raderas.
Anders Berntsson är chefsöverläkare på psykiatrin på Sunderby sjukhus och han säger att behandlingen inte är så kontroversiell som många vill få det till.
– Har man aldrig prövat ect är det 20- 22 procent av djupt deprimerade som vill ha det. Av psykiatriker är det 86 procent som vill ha ect behandling för egen del om de blir djupt deprimerade.
Är det rimligt att ge detta till patienter som inte vill?- Det är en klinisk bedömning. Målet ska vara samarbete. Och det är alltid ett misslyckande om det blir tvång, och ibland hamnar vi tyvärr i lägen där vi måste tillgripa ect.
Är det inte bättre att söva ner patienter än att elbehandla?– I Sverige söver vi inte ner patienter, det gör man i andra länder och man kan ligga nersövd i några dagar på intensivvården. Man vet inte vad som kan hända med kroppen då, och jag tycker det är bättre med ect.
Anders Berntsson säger att ect är den mest effektiva behandlingen för att häva symtom vid svår depression och han säger att påverkan på minnet permanent är ovanligt. Han menar att ect ges till patienter som skulle kunna dö av det akuta tillstånd de befinner sig i- tillstånd som matvägran, att inte kunna sova eller att vägra gå upp ur sängen. Han har själv aldrig varit med om att en person akut, med det samma, ges ect, utan att det är en process och att ect planläggs någon dag senare.