Elevernas önskan till vägdirektören

"Bilarna kör jättefort på Alviksvägen där vi går och cyklar till skolan. Vi vill att det byggs en gång- och cykelväg så att det blir mindre farligt".Den önskningen överlämnade Elliot Grensjö, 10, och Frida Sundström, 10, Alvik, i går till direktör Lena Dahlgren på Vägverket.

Lena Dahlgren tog vänligt emot Frida Sundströms och Elliot Grensjös namninsamling för en säkrare skolväg. Men: Hon gav inga löften om åtgärder.

Lena Dahlgren tog vänligt emot Frida Sundströms och Elliot Grensjös namninsamling för en säkrare skolväg. Men: Hon gav inga löften om åtgärder.

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2009-06-16 19:12
De två fjärdeklassarna från Alviksskolan hade 341 namnunderskrifter från Alviksbor med sig till vägdirektören. Elliots mamma Jessica Grensjö som hade följt med som stöd gav bakgrunden till uppvaktningen:
- En dag frågade Elliot varför det inte finns någon vägren där han cyklar till skolan. Jag sa att han kunde försöka göra något åt det genom en namninsamling för gång- och cykelväg.
På den vägen är det.
Kör "väldigt fort"
Under tre veckor har Elliot Grensjö och Frida Sundström samlat ihop 341 namn och på tisdagsförmiddagen överlämnades de till Lena Dahlgren.
Det är en sträcka på fyra kilometer efter Alviksvägen - mellan Långnäs och Antnäs - som det handlar om. Barnen tvingas dela vägbana med Alviks trafik, timmerbilar och vanliga bilister som kör "väldigt fort".
Lena Dahlgren förstår mycket väl barnens önskan och att det känns farligt att cykla och gå efter Alviksvägen. Samtidigt beskriver hon ett mycket svårt ekonomiskt läge i kombination med massor av vägsträckor som behöver åtgärdas. Hon berättar om en plan för tiden 2010-2021 som bland annat innehåller en åtgärd för en annan vägsträcka i Alvik.
Inga löften
Elliot Grensjö och Frida Sundström får veta att det kostar ungefär 3 000 kronor per meter att bygga en gång- och cykelväg. Sträckan på fyra kilomter efter Alviksvägen skulle kosta ungefär tolv miljoner kronor.
Jessica Grensjö frågar om det finns något billigare alternativ att ta till. Svaret blir att en trottoar kostar väldigt lite pengar i jämförelse med gång- och cykelväg men att det kräver att vägbanan är så bred att den går att "smala av".
Elliot Grensjö och Frida Sundström får inga löften om en säkrare skolväg med sig hem. Däremot vill vägdirektör Lena Dahlgren prata med bara dem en stund - utan inblandning av medier. Det respekteras förstås och därmed är den här rapporteringen slut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om