Elevernas frågor i debatt

Det är politisk debatt på Tunaskolan i Luleå med en panel bestående av företrädare för alliansen och de rödgröna.Matilda Svahn och Amanda Kling i 9 A vet vilka de föredrar.- Högern med Moderaterna är bäst. I frågor om gymnasieskolan och brott till exempel, säger de.

Amanda Kling och Matilda Svahn skulle rösta på Moderaterna om de hade rösträtt. "Brottsoffer ska till exempel respekteras mer än brottslingar. Mördare ska ha högt straff. Annars blir det kanske mer mord", säger de.FOTO: Göran Ström

Amanda Kling och Matilda Svahn skulle rösta på Moderaterna om de hade rösträtt. "Brottsoffer ska till exempel respekteras mer än brottslingar. Mördare ska ha högt straff. Annars blir det kanske mer mord", säger de.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-08-26 06:00
Högstadieeleverna har fått lämna frågor till politikerna och debattledaren Katarina Lindmark betar av ämne för ämne. De svarande är Lena Tjäder, VU, Emmeli Nybom, SSU, Stefan Tornberg, (C), Emil Åkerström, MUF och Viktor Nilsson, FPU.
Mot avgifter
Första frågan lyder: Varför är maten i fängelserna bättre än skolmaten?
Emmeli Nybom hänvisar till att fångarna äter all mat i fängelset och att den måste vara bättre. Samtidigt tycker hon att alla måste få bra kost.
Lena Tjäder ifrågasätter om fängelsematen är bättre och säger:
- Frihetsberövandet är straffet, de ska inte behöva leva på vatten och bröd också. I skolan ska alla få bra mat oavsett föräldrarnas ekonomi. Vi är mot avgifter.
Emil Åkerström hävdar att det behövs mer resurser till skolmaten.
Viktor Nilsson anser att eleverna förtjänar dyrare mat.
- Att skolmaten inte är bättre beror på att den är kommunal och att det satsas på arenor och ishallar i stället, säger han.
Lena Tjäder kommenterar Viktor Nilssons inlägg:
- Det där är skitsnack. I friskolorna plockar ägarna ut miljarder i vinst och stoppar i egna fickor!
Stefan Tornberg propagerar för lokala råvaror, lokalt producerad skolmat och ökat elevinflytande.
Nästa fråga handlar om synen på invandring och alla politiker ställer sig positiva. Emil Åkerström hävdar att framtiden kräver arbetskraftsinvandring och får medhåll av Viktor Nilsson och Stefan Tornberg.
Svåra villkor
Emmeli Nybom hävdar att enda problemet med invandringen är att så många får vänta länge på besked om uppehållstillstånd och att de lever under svåra villkor under tiden.
Lena Tjäder vill öka invandringen framför allt när det gäller flyktingar som tvingas fly på grund av politiskt förtryck och väpnade konflikter.
- Sverige är vapenexportör och bidrar till konflikterna, säger hon.
När det gäller mord så vill ingen av politikerna varken höja eller sänka straffet.
Lena Tjäder och Emmeli Nybom påpekar att de inte tror att högre staff minskar brottsligheten utan att det behövs mer förebyggande arbete och minskade klassklyftor för det.
Emil Åkerström tycker inte att någon mördare får friges efter att ha suttit av halva straffet.
På frågan om legalisering av marijuana svarar alla utom Viktor Nilsson bestämt nej.
- Jag bryr mig inte så mycket om folk använder alkohol och narkotika, säger Viktor Nilsson.
Försvarar reform
Representanterna för allianspartierna försvarar gymnasiereform 2011 som innebär att eleverna kan välja mellan att gå teoretiska utbildningar som ger högskolekompetens eller yrkesutbildningar som inte ger det.
Emmeli Nybom och Lena Tjäder anser att alla elever ska ha högskolekompetens när de går ut gymnasiet.
Matilda Svahn och Amanda Kling i klass 9 A på Tunaskolan vet vilket parti de håller på. Det är Moderaterna.
- Alla ska inte behöva universitetsutbildning utan det ska finnas möjlighet att gå direkt ut i arbetslivet efter gymnasiet, säger Matilda Svahn.
- Högern har också rätt om arbetslöshet. Unga kan till exempel börja med lägre lön och jobba sig uppåt, säger Amanda Kling.
De två tjejerna gillar också Moderaternas miljöpolitik.
- Man kan inte stoppa allt. Folk kommer aldrig att sluta köra bil. Bilarna kan göras miljövänligare i stället. Min pappa vill absolut inte åka buss, säger Matilda Svahn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om