Eleverna stred för att få behålla henne

Det är en ständig kamp om resurserna.Om pennor och sudd. Pedagogen Lena Nyström vet hur det är att arbeta i en verksamhet överskuggad av besparingar.Förra våren blev hon uppsagd, precis som många andra. - Det största hotet är att det byts lärare för ofta, säger hon.

Lena Nyström blev uppsagd efter tio år som klasslärare på Mandaskolan.FOTO: Göran Ström

Lena Nyström blev uppsagd efter tio år som klasslärare på Mandaskolan.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-08-11 06:00
När Lena Nyström blev uppsagd våren 2009, efter tio år som klasslärare på Mandaskolan i Luleå, protesterade hennes elever.
De tågade upp till kommunalrådet med en namninsamling.
Det hjälpte inte.
Politikerna, med socialdemokratiska kommunalrådet Karl Petersen i spetsen, prioriterade att spara hårt på skolan i Luleå.
Själv stred Lena Nyström för att åtminstone få ha kvar klassen hela mellanstadiet ut. Hon fick sin vilja igenom.
- Det hade känts tufft att inte få gå i mål med den där klassen. Jag hade nio ämnen jag undervisade klassen i, vilket gjorde att vi blev väldigt sammansvetsade. Det skapas någonting när man får en kontinuitet, säger hon.
I våras lämnade hon jobbet som pedagog. Möjligheten att fortsätta som springvikarie fanns men Lena Nyström kände för att gå vidare. Hon är sugen på att forska om barns lärande. Hon brinner för att driva skolan framåt. Utvecklings och förändringsarbete ligger henne varmt om hjärtat.
Skolan en ångbåt
Skolan upplever hon ibland som en stor ångbåt, som kan vara svår att styra om.
- Skolan ligger på så många områden långt bakom den parallella samhällsutvecklingen, man skulle kunna öka på den interna utvecklingen genom att ta vara på den kompetens som finns. Det är väldigt trögt, jag vill se snabbare förändringar, säger hon.
Tycker du att det varit befogat att spara så mycket som det gjorts senaste åren?
- Jag har ju inte helhetsbilden. Men det pumpas in mycket pengar i förvaltningen, och det kommer inte ut så mycket pengar till barnen. Det känns som att det är många raster däremellan, säger hon.
- Personal och lokaler är den största delen av budgeten, så när det ska sparas så är det ju personalen som drabbas först.
Trygghet
Stora klasser och lärare som flyttas runt på olika tjänster är vanligt. Elever bör ha samma lärare i stor utsträckning, det är en grundbult som ger trygghet, menar Lena Nyström.
- Det finns jättemycket man skulle kunna förändra i det lilla och i det stora. En önskan är att undvika lärarbyten där det inte behövs. En annan är att inte ha en klass på 25 elever som man undervisar ensam, säger hon.
Hon berättar om ett extremår.
- Då fick jag endast 250 kronor per elev, det skulle räcka till allt från pennor och sudd till böcker! Det var frustrerande. Då skrev vi brev till BUN, säger hon.
Om du fick ge något tips till politikerna i den här frågan, vad skulle det vara?
- Visa ännu större lyhördhet, att lyssna på elever och personal och se till barnens behov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om