Eleverna hälper barn: "Alla ska vara lika mycket värda"

Andraklassare på Boskataskolan samlar in pengar till barnfattigdomen. "Alla barn ska vara lika mycket värda", säger 9-åriga Alexander Lundström.

Klass 2A på Boskataskolan i Luleå.

Klass 2A på Boskataskolan i Luleå.

Foto: Amanda Liikamaa

Luleå2020-05-06 11:00

Majblomman har funnits sedan 1907 och arbetar för att motverka barnfattigdomen. För att samla in pengar deltar barn och volontärer i försäljningen av majblommor varje vår – men i år sätter coronapandemin stopp för det.

I stället har de skapat en digital insamling och en klass som tillsammans samlar in pengar är 2A på Boskataskolan i Luleå.

Läraren Fredrik Häggkvist berättar att de har pratat om barnfattigdom i klassen och att de har tillverkat skyltar för att enkelt kunna sprida sin insamling både fysiskt och digitalt.

– De har förstått ganska mycket faktiskt. De har fått en förståelse för att det finns barn som lever i barnfattigdom, att de kanske inte har det andra barn har.

Är det viktigt att prata om det här i tidig ålder?

– Det här är normer och värden. Det här är ett bra exempel på arbete med normer och värden, att förstå samhället och olikheter. Att vi alla är olika och lever under olika förhållningssätt, det är oroligt viktigt arbete.

Eleven Alexander Lundström, 9 år, har på sin skylt valt att rita en majblomma i favoritfärgerna orange och grön. Den har han visat upp till släktingar och vänner.

– Min farmor gillar mig så mycket och när hon såg den skulle hon swisha 100 kronor.

Totalt har han hittills lyckats få ihop 400 kronor.

– Det känns bra. Jag tycker att alla barn ska vara lika mycket värda, säger Alexander Lundström.

Klassen har satt upp ett mål att samla in 10 000 kronor – och de har redan hunnit en bra bit över hälften av målet. 

– Det har varit lätt, säger 9-åriga Tilde Barsk.

Eleverna är överens om att de ska klara målet. Levi Keisu Fält, 8 år, tror även att de kommer få in mer pengar.

– Jag tror det kanske blir 12 000 kronor.

Majblomman meddelar att de på en dryg vecka har gått från noll till över fem miljoner insamlade kronor. Dock kan den digitala insamlingen inte mäta sig med den klassiska majblommeförsäljningen.

– Att köpa majblommor av barn är en institution sedan början av förra seklet. Den digitala insamlingen kommer inte i närheten av skolbarnens insats. Förra året samlade de in 67 miljoner kronor på två veckor. Vi håller alla tummar för att barnen kan genomföra en insamling efter sommaren men på grund av pandemin kan vi inte ta det för givet, säger generalsekreteraren Tove Lindahl Greve.

Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!