Elever vill se fler vuxna i skolan och på stan

- Vi vill att fler vuxna ska vara närvarande i skolans lokaler, på stan och på kvällarna, säger Sandra Losell, Martin Füreder och Isabelle Füreder som går tredje året på barn- och fritidsprogrammet. Finns det vuxna så är det lugnare.Det är fem dagar sen en ung pojke blev knivskuren i Luleå. I teaterhuset samlas olika människor för att tala om hur Luleå ska bli fritt från våld.

Sandra Losell, Martin Füreder och Helena Sandlund är överens om att det borde vara fler vuxna som lägger sig i ungdomars bråk på stan.FOTO: Göran Ström

Sandra Losell, Martin Füreder och Helena Sandlund är överens om att det borde vara fler vuxna som lägger sig i ungdomars bråk på stan.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2008-10-02 06:00
Martin Füreder tränar boxning på Pontushallen fyra gånger per vecka.
- Vi tränar allt. Vi får veta vilka regler som gäller i samhället. Vår träning går ut på tävling, inte på att slåss på stan. De som inte följer reglerna får söka sig något annat.
Han har varit med om att andra har sökt bråk med honom på stan, men det har aldrig hänt att vuxna som sett vad som hänt ingripit.
- Många vuxna tittade bort när de andra hotade mig.
Mötesplatser saknas
Både Sandra Losell och Isabelle Füreder vill att kommunen ska öppna fler mötesplatser för ungdomar som går på gymnasiet.
- Kommunen borde ge hälften av ungdomspengarna till idrott och den andra hälften till mötesplatser och aktiviteter för ungdomar som vill mötas utan att träna.
De är överens om att skolan ska ge stöd till elever som har problem, vare sig det gäller matte eller uppförande.
- Jag fick bra med stöd i matte på högstadiet och det har hjälpt mig under hela gymnasiet, säger Sandra Losell.
Var finns de vuxna?
Men i gymnasiet saknar de både vuxna som finns i lokalerna och stöd till dem som behöver.
- Finns det vuxna eller poliser på stan så känner vi oss trygga. Men det är mörkt och folktomt. Vi känner oss osäkra. Vi ringer till varandra när vi kommer hem. Men en av våra vänner måste cykla förbi kyrkogården på Örnäset för att komma hem.
- Det är mörkt och kommunen borde sätta upp ljus för då ser vi om det kommer någon som man ska undvika.
Mer ljus ger mindre rädsla
De ser inte nattbussarna eller taxi som någon lösning.
- Det är ofta bråk på bussarna och en taxi kostar 200 spänn. Då blir det att de som har föräldrar med bil väcker dem för att komma säkert hem. Vi skulle vilja klara oss själva och kunna cykla utan att vara rädda.
På onsdagen var det öppet forum som Kvinnojouren Iris, Luleå brottsofferjour, kommunen och Luleåmän, nätverket för kvinnofrid bjudit in till. Överallt i lokalerna träffades människor från olika föreningar, organisationer och gymnasiebyn. Sandra Losell, Martin och Isabelle Füreder fick vara med i ett samtal för att föra fram sina åsikter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om