Elever tillåts se film och äta i klassrummet

Eleverna äter lunch i klassrummet och tittar på film samtidigt – allt för att få matro.Föräldrar som har barn på Mariebergsskolan i Gammelstad reagerar nu på upplägget.– Det känns märkligt, säger Sandra Eriksson, som har en son på skolan.

På Mariebergsskolan väljer pedagogerna att visa film för eleverna under lunchen för att få matro.

På Mariebergsskolan väljer pedagogerna att visa film för eleverna under lunchen för att få matro.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2013-12-21 06:00

– Min son har fått för sig att det är okej att äta framför tv:n. Jag har sagt åt honom att vi gör inte så hemma, men vi får göra det i skolan svarar han då. Vi har tagit upp det med skolan att det inte är okej att visa film, det är inte riktigt lämpligt, säger Marina Johansson, som har barn på Mariebergsskolan.

"Det blir lugnt"

– Det känns också ohygieniskt att eleverna ska sitta och äta i klassrummet. Man ska äta i en matsal. Och om det nu är så pedagogiskt varför ser inte andra klasser på film under lunchen, säger Sandra Eriksson.

Klassläraren Ingrid Wikström förklarar att de visar film för att barnen ska få matro.

– Vi har filmvisning eller högläsning som gör att det bli lugnt, istället för att 25 personer pratar i mun på varandra. Innan låg ljudnivån på 80 decibel.

Filmmodellen har de kört i tre år. Lärarna vill undvika att alla skolans barn ska behöva äta samtidigt i matsalen.

– Det funkar jättebra för oss. Mattanten gör i ordning vagnar åt oss som vi rullar in i klassrummet, säger hon.

Vilka filmer ser ni?

– Pedagogiska filmer. Hur man ska vara mot varandra, filmer om värdegrundeb. De är ungefär 13 minuter långa. Under adventstiden har vi haft högläsning ur adventskalenderboken.

Ser ni några problem med att ha filmvisning på lunchen?

– Vi gör det här för att det är bra för barnen. Vi söker alltid de bästa lösningarna för att det ska bli trivsamt. Vi hinner knappt in i klassrummet innan någon undrar vad vi ska se för film. Vi har längre mattid och barnen äter bättre. Det är lugnt och stillsam nu.

Pratar barnen med varandra under lunchen?

– Det är klart, men det blir inte ett allmänt kackel. Sedan kan man ha ett samtal om filmen. Det är inte så att de absolut inte får säga något, de växlar ord men sitter inte i huvudsak och pratar.

Vet du om andra skolor kör det här konceptet också?

– Nej, ingen aning. Det kan jag väl tänka mig att fler nyttjar tiden till pedagogisk sysselsättning. Det är vårt uppdrag. Det känns rätt. Det är en fantastisk möjlighet och en otroligt bra tidsanvändning.

Nyhet för kostchefen

Luleå kommuns kostchef Jeanette Everos har aldrig hört talas om att elever äter lunch i klassrummet och samtidigt ser film.

– Det är en nyhet för mig. Jag tycker man ska satsa på måltidsmiljön i matsalen och ha en lugn och trevlig miljö, så att barnen får lära sig att prova nya smaker, säger hon.

Fakta/Måltidsmiljön

"Måltiden ska serveras i en trivsam miljö som är avkopplande och ger möjlighet till social samvaro. Ljudnivån ska inte upplevas som störande samt att skolrestaurangens storlek ska vara anpassad efter antalet elever som äter där. Skolrestaurangen ska vara en positiv mötesplats för elever och vuxna. Det är viktigt att måltiden serveras och dukas fram på ett trevligt och fräscht sätt så att de ser aptitretande ut. I de skolrestauranger där det är möjligt ska salladsbordet placeras så att eleverna tar grönsakerna först".

Ur Kostpolitiskt program för barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om