– Man ser att fler elever kommer till matsalen och äter. Men det kan väl alltid förbättras. Nu är det lite mer variation och lite mer vanlig husmanskost, säger 15-åriga Vera Norrblom, ordförande för elevrådet på Montessoriskolan i Luleå.
Montessoriskolans matrådsrepresentant Tuva Gustafsson, 14 år, håller med.
– Det har blivit bättre. Förut kunde det vara något man aldrig hade hört talas om och så var det inte någon som åt av det alls, säger hon.
Sedan skolköken gick ifrån den gemensamma menyn serveras rätter som pasta och köttfärssås oftare på deras skola. Medan exempelvis grönsaksbullar med bulgur förekommer mer sällan, berättar Norrblom.
– Det kan också vara bra, men det är inte lika många som vill äta det, säger hon.
Även på Tunaskolan i Luleå har eleverna märkt av förändringen. Benjamin Nordin, 15, ordförande för högstadiets elevråd och Harry Meskanen, 14, matrådsrepresentant ser båda en förbättring av skolmaten.
– Ifall man kollar nu jämfört med förra terminen, så finns det mycket mer unika och individuella maträtter. Förut var det alltid väldigt generella maträtter som de tänkte att majoriteten gillar och det spelade ingen roll ifall någon inte gjorde det. Nu kan de leka runt mycket mer, till exempel har vi haft fisktacos och olika typer av soppor, säger Harry Meskanen.
– Förut var det också, enligt mig, att maten ibland kunde vara lite smaklös, då var det bara att ta salt och peppar och hälla på det själv. Men nu har de börjat sätta mera kryddor i maten och det tycker jag har blivit bättre. De har ju fått mer frihet att kunna göra vad de vill och det har blivit bättre enligt mig, säger Benjamin Nordin.
Alla fyra nämner däremot att salladsbuffén är någonting som fortfarande kan förbättras.
– Olika typer istället, för nu brukar det vara samma sak. Och när det faktiskt är bra då brukar allting vara slut, säger Tuva Gustafsson.
– Sen kan det vara ihopblandat i en stor sallad med massa olika saker i, säger Vera Norrblom som menar att de önskat att grönsakerna serverades mer var för sig.
– Det finns väldigt mycket kombinerade salladsrätter och det är inte så himla mycket individuellt. Vi har alternativ men att de blandar ihop. Till exempel om vi vill ha bönor, så kanske det är bönor, majs och kikärtor i en. Då måste vi ta det fast vi kanske bara vill ha bönor, säger Harry Meskanen.