I projekt Gnistan har åttondeklassarna på Hertsöskolan, Råneskolan och friluftsskolan Vargen i Kiruna, arbetat med att designa framtidens energismarta städer. I torsdags visade de upp slutresultatet inför en jury, bestående av representanter från bland annat LTU, Vattenfall och Teknikens hus. Eventet inleddes med en videohälsning från energiminister Ibrahim Baylan.
Totalt deltog 70 elever som tävlade om chansen att visa upp sin klimatsmarta design på riksfinalen av utställningen "Unga forskare" i Stockholm.
Syftet med projektet har varit att göra skolungdomarna medvetna om sin egen roll i klimatpåverkan och framtidens energiutmaningar.
Bland bidragen fanns alla möjliga idéer på hur framtiden skulle kunna bli mer miljösmart. Lisa Nilsson och Erik Holmström från friluftsskolan Vargen, har tillsammans med några klasskamrater tagit fram en lösning för hur återvinning kan utvecklas.
– Vi har designat en återvinningsmaskin som gör att man kan tjäna pengar när man återvinner. Skräp och sopor är ett stort problem för miljön i dag, när vi tog fram idén tänkte vi att vi ville hitta en lösning, säger Lisa Nilsson.
– Sen tänkte vi att det redan finns ett pantsystem, fast bara till tomburkar. Vi vill utveckla detta så att fler produkter kan återvinnas på så sätt. Det skulle vara roligt om juryn tycker vår idé är bra, säger Erik Holmström.
Eleverna upplever att det varit spännande och lärorikt att arbeta med projektet. Det har gett dem förståelse för hur de kan bidra till att förbättra miljön.
– Vi har insett hur mycket sopor påverkar miljön. Då börjar man tänka till lite och känner att det är ett stort problem. Miljöfrågan är viktig för att vi ska kunna fortsätta leva i den här världen, säger Lisa Nilsson.
Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, tror det är bra att unga får möjlighet att arbeta med miljöfrågan på detta sätt. Under torsdagen var han en del av jurygruppen som skulle utse det vinnande konceptet. I sin bedömning utgick han från vilken grupp som uppfyllt uppdraget att designa energismarta lösningar till miljövänliga städer bäst.
– Deltagarna är jätteduktiga. Vi har sett väldigt kreativa lösningar. De är den sista generationen som har möjlighet att påverka innan det är för sent. Vår målsättning är att få dem att tänka på miljöfrågan, säger han.
Projekt Gnistan är ett samarbete mellan Vattenfall, fyra science centers och utställningen "Unga forskare".
ellen.jakobsson@norrbottensmedia.se