”Eleganta traktorhjältar”

Hyllningarna haglar över länets snöröjare efter det senaste snöfallet. Andreas Lindgren, Luleå, gillar att vara i händelsernas centrum. ”Vi får beröm. Och hyttande nävar”.

veteran. Andreas Lindgren har kört i snösvängen i snart 20 år. Han gillar att vara i centrum.

veteran. Andreas Lindgren har kört i snösvängen i snart 20 år. Han gillar att vara i centrum.

Foto: Kristofer Naess

Luleå2016-02-20 09:00

LULEÅ

Det råder febril aktivitet på gatorna i Luleå just nu. Snön ska fraktas bort efter det senaste snöfallet, samtidigt som nya moln tornar upp sig i horisonten. Samtidigt fylls NSD:s dagens-ros-spalt med hyllningar till snöröjare runt om i länet.

Signaturen Ohtanajärvibor kallar dem snabba, eleganta och kraftfulla. Kyrkbybor i Luleå är lyriska. Och Bodensare har aldrig haft bättre röjning.

Andreas Lindgren, som i dagarna röjer Luleå centrum, är inte helt van vid beröm.

– Det är blandat. En del blir glada, en del blir rädda och en del hytter med näven, säger han.

Många blir irriterade över att få vänta, andra över de skarpa lamporna från traktorerna. Men Andreas Lindgren menar att det skarpa ljuset även gör att bilister tar det försiktigare runt snöröjningsmaskinerna.

– Vi kan ju slänga i backen i ibland och man kan bomma att se bilister. Då är det bra att man tar det försiktigt. Man skulle ibland önska på större förståelse för att vi bara gör vårt jobb.

Förra året vi den här tiden var extrem. På en vecka föll nästan en meter snö, ett snöfall som bara i Luleå kostade 2,5 miljoner kronor ur snöröjningsbudgeten.

– Det var bara som ett gigantiskt långt snöfall, säger Andreas Lindgren

– Nu har det bara varit en helg som varit lite intensivare. Men den snö som kommit nu har varit ”dålig”, det har legat nära nollan. Plogningen tar mycket längre tid när det går så tungt.

Andreas Lindgren har kört i snösvängen i snart 20 år.

– Det roligaste är när det kommer mycket snö. Det blir ju snabba resultat i det här jobbet. Och så är det roligt att vara i centrum, säger han.

För Elisabeth Hedström, som kör skytteltrafik med snölass till uppläggningen på Porsön, är det premiär i år.

– Det är väldigt roligt, man lär sig något nytt varje dag. De brukar vara ganska blandade känslor när man är ute och kör, men när väl allt är borta är alla nöjda, säger hon.

– I stort är de flesta väldigt glada.

Luleås snöröjningsbudget ligger på cirka 36 miljoner kronor per år. Var det slutar i år är svårt att förutspå.

– Än så länge har det bara kommit lite snö nu i februari. Men vi är bara inne några veckor på den nya budgeten, så det går inte att säga hur det här året går, säger Anders Stenlund, sektionschef gatudriften i Luleå kommun.

Andreas Lindgren tror att många har förståelse för snöröjarna.

– Vi är ju där för dom. Det är bara om vi får en minut ibland, även om folk inte riktigt har tid

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om