NSD träffar ordförande Kent Höglund och webbansvarige Lars Sjöberg, två av de mest drivande krafterna i föreningen Raan. Det hela startade 2009 då den nyblivna pensionären Kent Höglund började fundera på vad han skulle fördriva tiden med efter att ha slutat jobba.
– Först tänkte att jag skriva en bok om Råneå med omnejd, eftersom den enda bok som finns är när rånesocken fyllde 100 år. Det hela utmynnade i en studiecirkel via ABF under några månader. Dit började jag bjuda in gäster, däribland Lars pappa Stig Sjöberg som var en celebritet i Råneå så då kom Lars också med och ur detta blev en förening 17 maj 2010, berättar han.
Sedan dess har intresset vuxit rejält. Från början var det bara Prinsnäs, Strömsund, och Mjöfjärden som var med, det vill säga byarna närmast Råneå. Men det tog inte lång tid förrän folk i andra byar också ville bli en del i föreningen. I dag har Raan medlemmar spridda över hela världen.
I dagsläget finns 19 byar kring Råneå med på hemsidan, alla med varsin administratör som driver sin del av sidan.
En stor del i framgången och det stora intresset för att forska kring sin egen bygd konstaterar Lars Sjöberg och Kent Höglund ligger i den hemsidan som underlättar för alla medlemmar att vara med och bidra till innehållet.
– Det är inte bara klubben för inbördes beundran som är medlemmar hos oss utan det är nästan som att utflyttade Råneåbor är mer intresserade av Råneås historia när man får lite perspektiv på det. Det växer hela tiden och vi vet inte riktigt vart vi är på väg, säger Lars Sjöberg.
Med hjälp av hemsidan identifieras varje person och kopplas alla bilder av samma individ till samma dokument finns numera en stor databas att ösa information ur.
– Tack vare att vi har en så stor databas nu så vi ta upp en bild och jämföra bilderna för att avgöra vem det är på bilden så att vi har rätt person. På så sätt får man genom bara en sökning på namnet upp alla bilder som den personen finns med på, oavsett om det är ett klassfoto eller ett enskilt porträtt, berättar Lars Sjöberg.
Med teknikens hjälp håller de också reda på statistik på hemsidan.
– Via Google adwords ser vi hur många som besöker oss ser ut. Just nu har vi 801 medlemmar och vi har drygt 10 000 bilder på hemsidan. Dessutom har vi 12 500 unika personer som är identifierade på hemsidan. Det är fantastiskt. Vi har också lagt till en funktion där man ser vad som har förändrats sedan sist man senast loggade in, och kan ange sina favoritbilder för att snabbt kunna hitta igen dem.
– Nu har vi så mycket material att vi kan bilda släktleden från fem-sex generationer tillbaka i tiden och man ser också att man i flera släkten är väldigt lika varandra, fyller Kent i.
Men någon släktforskning i egentlig mening ägnar sig Raan inte åt.
– Nej, vi har valt att dra en gräns. Vi forskar inte om när människor har fötts och dött, men däremot lägger vi in all information som vi har om personen så visst kan man använda databasen till det. Men för oss i föreningen är det inte huvudsyftet.
– Det finns ju personer som man vill veta lite mer om. Ta Hugo Thelin som exempel. Han dog i slutet av förra året och levde ett spännande liv. Han föddes 1929, tog realexamen och fick sedan ett rikt liv. Tack vare sitt jobb som toppchef på Astra i Södertälje reste han ut i världen för att jobba, han blev personligt bekant med Indiens premiärminister och blev hedersmedborgare i den kinesiska staden Wuxi, berättar Kent.
Kent Höglund och Lars Sjöberg konstaterar att det finns många personer med rötter kring Råneå som genom åren gjort sig ett namn utanför bygden. Ett annat exempel är fotografen Hildur Sjöberg som öppnade egen fotostudio i Råneå och 1921 gick på fotokurs hos fotografen Borg Mesch i Kiruna.
Raan har fått många frågor från andra mindre små föreningar som är intresserade deras sätt att jobba.
– Plattformen som vår hemsida ligger på kan rent tekniskt köras igång i en vilken annan by som helst. Men det är rätt lång startsträcka i många hembygdsföreningar. Man behöver vara några som kan driva det och här är väl också åldern en faktor, många hembygdsföreningar har en ganska hög medelålder.
– Det krävs ganska mycket tid, så vi får väl se hur länge vi själva orkar. Men visst är det kul när folk uppskattar det vi gör. Vi märker att det finns ett stort intresse, speciellt vi en storhelg som kring jul går besökssiffrorna upp rejält. Jag brukar säga att vi jobbar för framtiden, om 50 år kommer den här informationen vara ännu mer värdefull, säger Kent.