Eldsjäl belönad

Chitrawan Sandberg, Luleå, var till ovärderlig hjälp för de thailändska bärplockare som i som-ras fick problem i Norrbotten. I går tilldelades hon titeln Årets eldsjäl för sin insats.- Jag kan inte tro att det är sant, säger hon.

Årets eldsjäl Chitrawan Sandberg med diplom och check på 5 000 kronor. "Så länge jag har krafter vill jag hjälpa mina medmänniskor", säger hon.FOTO: Bengt-Åke Persson

Årets eldsjäl Chitrawan Sandberg med diplom och check på 5 000 kronor. "Så länge jag har krafter vill jag hjälpa mina medmänniskor", säger hon.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-04-10 06:00
Det var Luleå Nyckel Rotaryklubb som tilldelade Chitrawan Sandberg titeln Årets eldsjäl. Hon fick också 5 000 kronor som stöd till sin hjälpverksamhet.
I motiveringen heter det:
Smått chockad
"Chitrawan är en eldsjäl som kämpar mot orättvisor och hjälper sina medmänniskor. Hösten 2009 var hon till ovärderlig hjälp för de thailändska bärplockarna som hamnade i en mycket svår situation. Hon är uthållig och följer upp med insamlingar till dem som fick åka hem skuldsatta och har svårt att klara familjens försörjning."
Chitrawan Sandberg var smått chockad när hon tog emot utmärkelsen.
Till Bangkok
- Jag tror inte att det är sant utan undrar om det är någon annan person som egentligen ska ha priset, säger hon.
Hon var i Thailand i december och träffade bärplockare, och några timmar efter att hon fått Rotarys pris skulle hon tillsammans med sin svenske make och dottern Sandra flyga till Bangkok.
- Vi ska ha semester men också träffa bärplockare, säger hon och berättar om lyckade insamlingar till landsmännen.
- I januari fick bärplockarna 270 000 kronor som LO samlat in. I mars var vi några thailändska kvinnor som ordnade fyrarättersmiddag i Örnäsgården och fick
ihop pengar till bärplockarna.
Hjälper kvinnor
Chitrawan Sandberg hjälper också thailändska kvinnor som blir utnyttjade av norrbottniska män. Det ingick också i motiveringen till Årets eldsjäl.
- Jag hjälper kvinnor som bli misshandlade att få kontakt med socialen, Kvinnojouren och andra ställen.
- I maj arrangerar Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjou-rer i Sverige, ett möte i Luleå där vi ska diskutera bland annat utländska kvinnors utsatthet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om