Eldfängd tradition
Den mysiga traditionen med majbrasor och grilleldar på Valborgsmässoaftonen kan få ödesdigra konsekvenser.- Det gäller att man vet vad man håller på med och har kontroll på elden, säger Patrik Bylin, Luleå kommuns räddningschef.
Foto:
"Torrförne"
Det är naturligtvis viktigt att majbrasor placeras på ett sådant sätt att elden inte kan spridas till exempelvis omgivande gräs eller byggnader.
- Det är ju ovanligt mycket snö för årstiden, åtminstone här vid kusten. Därför har vi inte så mycket så kallad "torrförne" framme. I det torra gräset kan elden sprida sig oerhört snabbt så det gäller att hålla koll på vart man ska ha sin majbrasa, säger Patrik Bylin.
Han påpekar att även om det är blött och snöigt i markerna så kan blött gräs vid majbrasan torka upp snabbt, även på kvällen, på grund av strålningsvärmen från elden. Därför bör man ta bort allt brännbart inom en radie av åtminstone 15 meter runt brasans kant.
Tidigare var det vanligt att majbrasor innehöll en hel del gamla bildäck som spred en tjock, svart och illaluktande rök. Men nu råder begränsningar för vad som får eldas upp i en majbrasa.
Bensin förångas
Majbrasan ska innehålla rena fibrösa material som trä och papper. Det är inte tillåtet att elda hushållsavfall, impregnerat eller målat virke, spillolja, däck och dylikt.
Naturligtvis ska man inte tända en majbrasa med bensin. Bensin förångas snabbt och då bensingaserna antänds kan branden få ett explosionsartat förlopp. Det är olämpligt och mycket farligt att slänga på bensin eller andra lättflyktiga brännbara vätskor i elden.
I stället bör man använda tändvätska eller diesel, gärna i kombination med träull, för att tända majbrasan.
Om det blåser kan glöd från brasan spridas långt och det kan därför vara klokt att inte ha kläder av brandkänsliga material vid en majbrasa samt att, naturligtvis, hålla koll över de mindre barnen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!