Det brann små eldar och ljus runt om bland gravstenarna. Påpassligt nog hade den första snön fallit i Luleå under natten. Det förstärkte ljuset när skymningen föll på kyrkogårdarna.
NSD besökte Innerstadens och Gammelstads kyrkogårdar.
Under fredagen hade det varit omkring 300 besökare vid kyrkogården i Gammelstad, berättar diakon Åsa Sjöberg.
– Det blir fler och fler varje år. Det kan bero på att allhelgonahelgen blivit alltmer känd. Vi har många barn som kommer hit också, bland annat till reflexvandringen på fredagen, säger hon.
– Hittills i dag har vi haft ett 100-tal besökare, men innan dagen är slut räknar vi med många fler, säger Monica Jönsson, husmor vid Nederluleå församling i Gammelstad, när vi träffar henne under lördagseftermiddagen. Hon ansvarade för att bjuda besökarna på fika.
Allhelgonahelgen firas alltid första helgen i november. På lördagen är det Allhelgonadagen och på söndagen är det "Alla själars dag". Det grundar sig på ett beslut som riksdagen fattade 1952. Innan dess hade Alla helgons dag firats i Sverige sedan 1772.
Men det är i den romersk-katolska kyrkan man har helgon. Helgon avskaffades i den lutherska kyrkan av Gustav Vasa på 1500-talet.
Varför firar då Svenska kyrkan Alla helgons dag?
– Det stämmer att vi inte har några formella helgon som den katolska kyrkan. Men vi firar våra förebilder, alla de kvinnor och män som gått före oss och på olika sätt vittnat om sin tro, säger Åsa Sjöberg.