Ekorren tar över

Ekorr’n satt i...granen? Nej, ekorrarna blir allt kräsnare och byter ut granen mot byggnader. Speciellt bra trivs de i villors ombonade vindsutrymmen. Anticimex blir nedringt av rådvilla hus- och stugägare som fått ekorrar som hyresgäster.

LULEÅ2008-09-04 06:00
Antalet ekorrar har ökat stadigt i Norrbotten de senaste tio åren. Rekordmånga husägare har ringt till Anticimex i Piteå i sommar för att rådfråga om hur de ska bli av med sina oönskade gäster.
Sanitär olägenhet
Ekorrarna klättrar på husväggen, upp under taket eller in i vindsutrymmen och bygger bo där. De små ludna, gulliga djuren har blivit en sanitär olägenhet då deras föda och spillning orsakar lukter.
Kenneth Nordström, arbetsledare på skadedjur och hygien hos Anticimex, har fått omkring 70 ekorresamtal under sommaren.
- Det har ringt betydligt fler i år än tidigare, främst från Fyrkanten-området och kusten. Färre från Malmfälten, säger han.
Två kan bli trettio
Han ger råd om hur de ska bära sig åt för att bli av med ekorrarna, det är sällan han behöver åka ut och sanera.
- Många som ringer har fler än en ekorre, ofta är det två vuxna och sedan har de sett flera ungar krypa in och ut från vinden.
Ekorrarna är effektiva fortplantare. Mellan mars och september kan de hinna med tre kullar med upp till åtta ungar i varje kull. Om husägaren har riktigt otur kan det finnas ett 30-tal ekorrar som tassar omkring uppe på vinden när hösten kommer.
- Om ekorrarna bor i huset kan du få problem med loppor, bland annat. Pälsklädda djur har ofta loppor och det kan bli irritation med klåda och så vidare. Andra skadeeffekter är pälsängrar och tjuvbaggar som följer med djuren in i huset, säger Nordström.
Lena Bondestad, biolog på länsstyrelsens naturvårdsenhet, bekräftar att ekorrarna blir allt fler.
- Det är en kontinuerlig utveckling av antalet ekorrar, det har vi sett rätt tydligt sedan tio år tillbaka. Förr såg man nästan aldrig några ekorrar, nu ser man dem överallt, säger hon.
Duvorna allt fler
Även duvorna orsakar stora problem, enligt Anticimex.
- Duvorna tenderar ju också att öka och det görs inget för att få bort dem. Duvan är speciell, den släpper sådana ofantliga mängder med spillning, riktigt stora högar som gör att träet ruttnar till slut, säger Kenneth Nordström.
Var är deras naturliga boplats?
- Stadsduvan är nog en klippduva. Om man tittar på ett hus så är det ju ganska likt en klippa i duvans ögon sett. Och städerna tillhandahåller ju föda åt dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om