Livsmedelsgrossisten Martin och Servera levererar råvaror till skol- och förskolematsalar i Luleå kommun. En trend som de ser är att allt fler kommuner vill ha hållbara och ekologiska alternativ. 30 procent av Martin och Serveras försäljning till offentliga myndigheter i Sverige är ekologisk.
– I en vanlig affär så ligger försäljningen på kanske tio procent till privatkonsumenter, säger Jan Mattsson, Martin och Serveras affärschef för offentliga affärer.
Men andelen som köper ekologiska produkter inom de offentliga myndigheterna i norra Sverige är lägre än i övriga riket.
– Politiken har enkelt varit tydligare i södra Sverige. Men vi skönjer, för norra Sveriges del, tydligare signaler i upphandlingsunderlaget att de ska öka andelen ekologiska produkter.
Enligt lagen om offentlig upphandling är kommuner bundna att välja anbudet med bästa pris utifrån ställda krav. Men kvaliteten påverkas inte av lagen eftersom kommunen säkerställer kvaliteten innan de räknar ut det totala priset, menar Jan Mattsson.
Luleå kommun upphandlande exempelvis 1 200 produkter och alla hade detaljerade krav. Det kunde innebära allt från hur många millimeter en tärnad kycklingbit måste vara till hur många gram köttbullen ska innehålla. Den vara som inte möter alla krav får ett förutbestämt pris, ett så kallat belastningspris, vilket oftast är högre än grossistens, enligt Luleå kommun.
– Kommuner, generellt över landet, har bra koll, säger Jan Mattsson.