Ekoåklagaren flyttas
Beslutet att flytta ekoåklagaren från Luleå till Umeå är redan fattat.Det betyder att en av landets främste eko-åklagare Jan Wallström kan komma att sluta med ekomål.- Jag tror att det blir knepigt att utreda Norrbottens ekobrott från Umeå, säger Jan Wallström.
Foto: Göran Ström
- Om jag flyttar med eller inte har jag inte tagit ställning till men jag tycker det är synd och fel att flytta tjänsten, säger Jan Wallström.
Under de senaste åren har Jan Wallström tillsammans med polisens ekorotel och Skattemyndigheten i Norrbotten drivit flera framgångsrika ekomål i domstolen, men nu kan det vara slut med den här sortens brottsbekämpning från åklagarmyndigheten i Norrbotten.
Utvecklingscentrum i Stockholm har av Riksåklagaren fått i uppdrag att ge förslag på framtida stationeringsorter för ekobrottsbekämpningen inom åklagarmyndigheten.
I en rapport som lämnades i januari i år föreslås att ekoåklagarna ska koncentreras till färre kammare och att ekoåklagare ska finnas på fem orter, förutom i storregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö.
Koncentration till Umeå
Tanken är att koncentrera ekobrottsbekämpningen till Umeå med lokala åklagare i Sundsvall, Örebro, Uppsala, Linköping och Växjö.
En av anledningarna till att man vill frångå dagens spridda lokalisering är att den medför en hög grad av sårbarhet och mindre grad av flexibilitet.
Jan Wallström är länets ende ekoåklagare på heltid. Kammaråklagare Karin Hansson har ägnat sig åt ekobrottsutredningar på deltid eftersom Wallström de senaste åren haft flera stora utredningar.
Långa avstånd
Jan Wallström inser att loppet är kört men han köper inte utredarnas motivering till att hans tjänst flyttas från Luleå till Umeå.
- Det kan i och för sig vara en vinst med större enheter. Men det måste vägas mot arbetsmiljön för åklagarna i Umeå när de ska bedriva utredningar i Norrbotten med alla de resor det innebär. Det känns inte riktigt att en ekoåklagare utreder ett fall från Kiruna när åklagaren sitter 60 mil bort. Dessutom har vi fler ekomål här i Norrbotten än i Västerbotten, säger Jan Wallström.
Riksåklagaren har trots allt beslutat att flytta Jan Wallströms tjänst till Umeå och nu är det upp till åklagarmyndigheten att fatta beslut om hur det praktiskt ska lösas.
Johan Antti, regionskattechef i norra regionen, med ansvar för verksamheten i Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län, känner väl till åklagarmyndighetens planer.
- Som jag ser det kan det bli geografiska problem, säger Johan Antti.
Han nämner Sundsvall och Luleå som bättre placeringar än Umeå och Sundsvall.
- Vi har ju dessutom speciella förhållanden här uppe, med gränser till både Norge och Finland.
Skattemyndigheten kvar
Johan Antti lovar dock att Skattemyndigheten alltjämt kommer att ha kvar en fungerande verksamhet med kompetenta revisorer i Norrbotten.
Mats Lindqvist, en av sju utredare på polisens ekorotel, känner en viss oro över utvecklingen.
- Vi funderar ju på var det här ska sluta, säger han.
Som läget är nu kan Jan Wallström springa några trappor ner till ekoroteln när han har en förundersökning. Sitter åklagaren i Umeå medför det en massa praktiska problem, enligt Mats Lindqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!