För 15 år sedan presenterade hans sin vision. Många av förslagen bearbetas fortfarande i stadshuset, men han vill inte spekulera över varför tankarna inte blivit realiserade.
– Det får du fråga någon annan om, men allt är fortfarande möjligt. Södra hamn kan bli en riktig pärla.
Den 78-årige arkitekten är mannen bakom en lång rad av Luleås offentliga byggnader. Listan innehåller bland annat tillbyggnaden av Shopping, Norrbottensteatern, Kulturens hus, sporthallen och höghusen på Lulsundsberget.
Hans första arbete i stan handlade om Södra hamn.
– Jag måste ha gjort en dussintals skisser genom åren. När jag flyttade hit 1976 fastnade jag direkt för vad man kunde göra av de gamla hamnskjulen. Då låg allt på fäfot och höll på att förfalla. Jag fick ett par idéer och sedan har det bara rullat på.
Inriktningen har hela tiden varit att skapa något som får Luleåborna att aktivera stränderna.
40 år senare brottas stadsplanerare fortfarande med samma problem.
– Allt stammar från tankarna som kommunen hade när man började bygga inför Stålverk 80. Det skapades två stora trafikleder, södra och norra länken. Tanken var att Luleå skulle bli dubbelt så stort, men det blev aldrig något stålverk. Tyvärr hann man bygga trafikleder som ligger som en barriär mellan centrum och stränderna.
I början av 2000-talet utlyste Luleå kommun en arkitekttävling om södra hamnplan. Det vinnande bidraget togs fram av arkitektbyrån Tirsén & Aili i samarbete med Scandiaconsult.
På skissen finns en rad idéer som inte har förverkligats. Minskningen av antal körfält på Södra hamnleden var ett av förslagen.
På hamnplanen ritade Tirsén en öppen yta avsett för stadsfestivaler samt en byggnad formad likt en båt med stäven riktad mot skärgården. Huset var tänkt att innehålla en restaurang, en terminal för turbåtstrafiken samt ett hotell.
– Mycket är lika aktuellt i dag. Kanske inte hotellet, men det behövs en plats där man kan köpa biljetter och turister kan få hjälp. Här skulle det också kunna finnas en enklare servering.
Ett Teknikens hus?
– Nej, nej, nej. Med tanke på parkeringsbehovet är det en dålig idé. Jag tycker att experimentet som något ljushuvud kommit på att skapa en sandöken där man kan spela volleyboll fungerar jättefint. Jag har varit där ofta när det varit fint väder och har sett att det är många familjer som kommer hit med sina barn. Den idén förtjänar att leva vidare.
I planerna fanns också en förlängd strandpromenad som löpte längs vattenlinjen med en sänkt träkaj vid hamnbassängen. Med hjälp av uthyrningsbara bodar skulle ett attraktivt gångstråk etableras.
– Jag ser gärna att det byggs mer intill vattnet. För några år sedan ritade vi ett sätt att knyta samman Svartöstan med centrum. Förslaget stöp på att Cementa ville ha kvar sin verksamhet. Nu hör jag att de är på väg att flytta, vilket öppnar en möjlighet att utveckla den sidan av stan. Det vore en dröm. Svartöberget har ett riktigt guldläge.
Vad tycker du om den skärpta tolkningen av lagstiftningen kring strandskydd att det ska finnas 100 meters marginal till vattnet?
– Det är idiotiskt. Luleå är en sjöstad. Staden ska nå ända fram till kajen som Tutti-Frutti och Kuststad. Om man frigör 100 meter från vattnet finns det nästan inget kvar att bygga på hela stadshalvön. Om sådana regler tillämpats hade det knappast blivit något Kulturens hus eller Norrbottensteatern.