NSD har tidigare uppmärksammat arbetsmiljöproblemen i Vattenfallshuset på Timmermansgatan där Luleå kommun etablerade Luleå servicecenter i slutet av 2023. Socialförvaltningens lokaler är de som drabbats värst då bland annat takläckage orsakade vattenskador. Men listan på problem i huset är längre än så och nu har Arbetsmiljöverket, som besökte förvaltningen i maj, kommit med ett föreläggande.
Fyra krav riktas mot kommunen med ett sammanlagt vite på 175 000 kronor:
- Fuktskadan/läckaget i taket ska åtgärdas. Vid besiktning upptäcktes hål i taken och ytskikt ska målas om.
- Ergonomin ska förbättras.
- Ljudmiljön ska ses över. Ljudöverföring mellan samtalsrum medför risk för att sekretessbelagda uppgifter röjs.
- Översyn av rutiner kring hot och våld. Förvaltningen ska ta fram instruktioner för hur arbetstagare ska agera när larmet går i besöksrummen.
I föreläggandet framkommer bland annat att ventilationen inte fungerade i huset från flytten i december förra året fram till slutet på januari 2024. Fem personer arbetade hemifrån i maj på grund av inomhusklimatet. Under utredningen av byggnadsrelaterad ohälsa, så kallad BRO-utredning, har mätningarna inte visat på några förhöjda fuktvärden, enligt arbetsgivaren. Det godtogs av Arbetsmiljöverket.
Föreläggandet kommer nästan sex månader efter att facket Vision lämnade in en begäran om åtgärder från arbetsgivaren, en så kallad 6:6a.
– Det har varit frustrerande och det har gått trögt kan jag tycka, säger Visions skyddsombud Julia Linder.
Arbetsmiljöverket ansåg att eventuell förekomst av mögel och fuktskador var tillräckligt utredd, men Julia Linder påpekar dock att de ännu inte vet varför vissa i personalen blev sjuka.
Två av kraven rör ergonomi och ljudmiljö.
– Man sitter så trångt att vissa personer inte kan föra ut sin stol utan att den slår i väggen. Det hör lite ihop med ljudisoleringen, för man har möblerat om för att det ska bli mindre buller och då blir det trångt i stället, säger Linder.
Arbetsgivaren har nu till 25 november på sig att åtgärda kraven i föreläggandet och det blir de kommande månaderna som är avgörande, enligt Linder.
– Det avgör både om vi måste göra en ny anmälan och hur vår arbetsmiljö kommer att bli. Det blir också viktigt att se hur man fortsätter att arbeta med de som mår dåligt av lokalerna, säger hon.
Julia Linder säger att hon ändå kan ha en viss förståelse för att arbetsmiljön kan vara svår att åtgärda.
– Det är en stor byggnad och stora frågor att hantera. Men jag hade önskat att man agerat tidigare och tycker att det är synd att det ska krävas en anmälan till Arbetsmiljöverket.
En av de stora punkterna att åtgärda har varit takläckaget, där vitet uppgår till 100 000 kronor om problemen inte åtgärdas i tid. Arbetet t planeras vara klart under vecka 40, enligt Anna Saxin.
När det gäller problemen med trånga rum och ljudmiljön uppger hon att det ska göras en ny risk- och konsekvensbedömning. I föreläggandet framkommer bland annat de ljudisolerande skärmar som används inte fanns med i ritningarna som togs fram inför flytten.
Redan vid när verksamheten flyttade in i december fanns synpunkter på arbetsmiljön, är det rimligt att det ska ta nästan ett år innan problemen är åtgärdade?
– Det var ju väldigt olyckligt att när vi flyttade in i december så hände saker och ting. Det var ju inget vi visste innan och det fanns en del bekymmer med ventilationen. Men utifrån att det upptäcktes så har vi haft dialog och genomfört åtgärder.
Är det rimligt att det ska ta ett år att åtgärda problemen?
– En del saker tar mer tid, man har fått vänta på delar till ventilationen och det har varit en sommar mellan. Men absolut att jag har förståelse för att man kan tycka det tagit lång tid.
Att facket väljer att göra en 6:6a och senare en anmälan till Arbetsmiljöverket, tycker du att ni då har varit lyhörda för deras synpunkter och krav?
– Jag tycker det är olyckligt när man tittar i backspegeln. Vi vill ha dialog med varandra och vill att det ska vara en god arbetsmiljö. Vi har haft inplanerade möten, där vi gått igenom hur arbetet fortskrider och hur flytten går.
Är ni självkritiska?
– Man får alltid vara självkritisk och se tillbaka på vad man kunnat göra annorlunda.
Nu har ni till 25 november på er att undvika vite, är ni klara med åtgärderna då?
– Det är vårt mål. Vi har skapat arbetsgrupper och tagit fram en plan för att arbeta med de här frågorna.